Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Έκοψε την… υποκριτική για να αρχίσει το antismoking!

«Τάχθηκε» στην μάχη κατά του… καπνίσματος και η επιλογή του τον δικαίωσε! Ο ηθοποιός της τηλεοπτικής μεταφοράς της ταινίας «Λούφα και παραλλαγή» και φανατικός αντικαπνιστής Χάρης Μαυρουδής, πριν από έξι χρόνια αποφάσισε να βάλει την έβδομη τέχνη σε δεύτερη μοίρα και να κάνει κάτι διαφορετικό.





















 
 Ο Χάρης φωτογραφίζεται στο αντικαπνιστικό κέντρο

Να ανοίξει δηλαδή ένα αντικαπνιστικό κέντρο, βοηθώντας εκείνους που ήθελαν να «βγάλουν» την βλαβερή συνήθεια του τσιγάρου από την καθημερινότητά τους. Ο δημοφιλής ηθοποιός που τηλεοπτικά έγινε γνωστός από την αγαπημένη σειρά Litsa. com, μίλησε στο ένθετο «Piazza» της εφημερίδας Veto, για τον «ρόλο» ως επιχειρηματίας, για τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα, τους εξαρτημένους συναδέλφους του, αλλά και την πιο καλή του «μαθήτρια» την Φαίη Ξυλά, που αποτελεί… ζωντανή διαφήμιση του κέντρου του.


 Στο αντικαπνιστικό κένρο. Οι γυναίκες "πρωταθλήτριες" στο τσιγάρο

«Κίνητρο μου για να ανοίξω το αντικαπνιστικό κέντρο, ήταν η απώλεια -λόγω του τσιγάρου- δυο πολύ προσφιλών μου προσώπων. Το antismoking service είναι μια εταιρεία-αλυσίδα, και πριν από κάποια χρόνια, αποφάσισα να συμμετάσχω σε αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα, ανοίγοντας το κέντρο στην Αγία Παρασκευή».
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η επαγγελματική ανασφάλεια που επικρατεί στον χώρο της υποκριτικής, ήταν ένας επιπλέον λόγος που τον οδήγησε να ανοίξει τα …επιχειρηματικά φτερά του! «Είχα την ανάγκη να επενδύσω τα χρήματα που είχα κερδίσει από τις τηλεοπτικές και θεατρικές δουλειές μου. Δεν ήθελα να έχω οικονομική εξάρτηση από το επάγγελμα του ηθοποιού. Εξάλλου η ζωή μου δεν είναι μόνο το θέατρο. Σίγουρα είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θέλω να κάνω και άλλα πράγματα».


 
 Φανατικός αντικαπνιστής ο πατέρας του

Χωρίς να διαθέτει τις γνώσεις στον συγκεκριμένο τομέα της υγείας, έχοντας όμως μέσα του επιχειρηματικό δαιμόνιο, ο γιος του συνθέτη Νότη Μαυρουδή, κατάφερε να «στήσει» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το δικό του αντικαπνιστικό κέντρο. Το timing αποδείχτηκε άψογο καθώς η καινούργια του δουλειά συνέπεσε με τον νέο νόμο περί απαγόρευσης καπνίσματος, που του φέρνει πελατεία με τη… σέσουλα!

«Την πρώτη χρονιά, είχα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην οργάνωση του κέντρου, αφήνοντας πίσω την υποκριτική. Είχα σταματήσει, είπα πως δεν θα δουλέψω παρόλο που είχα προτάσεις, προκειμένου να στρώσω την εταιρεία. Μετά τον χρόνο και αφού τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν καλά, επέστρεψα στην τηλεόραση. Είχα πρόταση από το Νίκο Περάκη για την τηλεοπτική μεταφορά του «Λούφα και Παραλλαγή» την οποία φυσικά δεν θα μπορούσα να αρνηθώ».

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, ο ηθοποιός, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και έχει πλέον αποκτήσει όλο το δίκτυο franchise των αντικαπνιστικών κέντρων. «Έχω αναλάβει και το υπόλοιπο franchise σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες, η ζήτηση από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ανοίξουν ένα ανάλογο κέντρο, είναι ιδιαιτέρως μεγάλη».

Ποια είναι η μέθοδος όμως που χρησιμοποιεί το antismoking service;


«Αυτό που μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα αντικαπνιστικά κέντρα, είναι ότι δεν χορηγούμε υποκατάστατα νικοτίνης, ή φαρμακευτική αγωγή. Η φιλοσοφία μας είναι κοινή με εκείνη του βελονισμού και της ωτοθεραπείας, συνδυάζοντας και τον ηλεκτροβελονισμό. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο elektromeridian kobra, έχουμε καταφέρει να έχουμε πιο άμεσα αποτελέσματα. Από το πρώτο κιόλας ραντεβού, ο επισκέπτης δεν έχει ανάγκη το τσιγάρο, αφού δεν βιώνει το στερητικό σύνδρομο. Αυτό επιτυγχάνεται, διεγείροντας συγκεκριμένες νευρικές απολήξεις σε προκαθορισμένα σημεία του αυτιού», δηλώνει ο δημοφιλής ηθοποιός.

Άννα Μονογυιού
Άννα Μονογυιού
«Πρωταθλήτριες» στο τσιγάρο, σύμφωνα με τα στατιστικά του κέντρου, είναι οι γυναίκες. «Οι γυναίκες είναι πολύ πιο συχνές επισκέπτριες του κέντρου, όμως οι άντρες είναι πιο αποφασισμένοι να το κόψουν. Μου έχει τύχει άνθρωπος μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, να έχει πληρώσει τέσσερις φορές για την θεραπεία, διότι γνωρίζει ότι έχει αποτέλεσμα και τον έχει βοηθήσει. Συνήθως αυτοί που υποτροπιάζουν είναι εκείνοι που λένε «σιγά, μωρέ, ένα δυο τσιγαράκια δεν κάνουν κακό». Και όμως αυτοί είναι που την πατάνε συνήθως».

Ποια είναι η γνώμη του ίδιου όμως για τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα;

«Δεν πιστεύω ότι ο Έλληνας θα είναι ποτέ έτοιμος, να δεχτεί την απαγόρευση του καπνίσματος. Θεωρώ ότι είναι καλό που πάρθηκαν αυτά τα μέτρα, γιατί αν περιμέναμε να ωριμάσει ο έλληνας και να είναι έτοιμος για την εφαρμογή των νέων μέτρων, αυτά δεν θα εφαρμόζονταν ποτέ. Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη αλαζονεία από την πλευρά των καπνιστών, υποστηρίζουν δηλαδή ότι το θέμα της υγείας δεν αφορά ποτέ εκείνους, αλλά τους άλλους.

Έχω δει ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ με καρκίνο, και παρόλα αυτά δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο. Ακούω τους επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, να λένε ότι είναι επιλογή μας να δουλεύουμε εκεί, γνωρίζοντας όλους τους κινδύνους, που επιφυλάσσει το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη. Έχουν την ορθοστασία, το ξενύχτι, έχουν και το τσιγάρο που είναι βλαβερό. Για παράδειγμα, ο πατέρας μου (Νότης Μαυρουδής) , που δεν έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του, λόγω της εμπειρίας του, στις μπουάτ, όπου όλοι καπνίζανε, αντιμετώπισε το πρόβλημα της αλλοίωσης των πνευμόνων του.
Φαίη Ξυλά
Φαίη Ξυλά

Ανάμεσα στους …διάσημους πελάτες τους, είναι πολλοί εκείνου που προέρχονται από τον χώρο της υποκριτικής. «Είναι αρκετοί οι ηθοποιοί που έρχονται στο κέντρο για να «απεξαρτηθούν» από το τσιγάρο. Μεταξύ αυτών και η Φαίη Ξυλά αλλά και η Αννα Μονογυιού. Μάλιστα, η Φαίη ήρθε με το ζόρι σχεδόν, την πίεσα να το κάνει και φυσικά δεν το μετάνιωσε. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και δεν έχει ξαναπιάσει στα χέρια της το τσιγάρο».

Όσο για τα επόμενα θεατρικά του σχέδια;

«Τον προσεχή χειμώνα θα είμαι στο θέατρο «Επι Κολωνώ» στο έργο του Σουηδού συγγραφέα Ματίας Άντερσον, με τον τίτλο «Έγκλημα, πρόνοια, τιμωρία, λεφτά, δολοφονία συνταξιούχου».

Πρόκειται για ένα έργο που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη και πραγματεύεται τα θέματα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, θέματα δηλαδή που απασχολούν όλη την Ευρώπη. Τηλεοπτική πρόταση δεν είχα καμία φέτος. Δεν μ' αρέσει να κρύβομαι. Άλλες χρονιές, είχα δυο και τρεις προτάσεις για την τηλεόραση, φέτος δεν έχω καμία, αφού οι τηλεοπτικές παραγωγές είναι ελάχιστες».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...