Ας υποθέσουμε πως είστε από τους ανθρώπους που δεν θέλουν να μεθούν στις βραδινές τους εξόδους για ποτό. Ε, τότε καλό θα ήταν να ξέρετε ότι οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ, κρασί ή μπίρα σε χαμηλό ποτήρι καταλήγουν να πίνουν, τελικά,
αρκετά περισσότερο - μπορεί ακόμη και διπλάσια ποσότητα σε κάποιες περιπτώσεις - σε σχέση με όσους πίνουν σε ψηλό ποτήρι. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας. Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή. Η μελέτη, υπό τον καθηγητή πειραματικής ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», διαπίστωσε ότι εξαιτίας μιας κοινής οπτικής αυταπάτης, της οποίας οι άνθρωποι πέφτουν συχνά θύματα, καταλήγουν… με πονοκέφαλο από το πολύ ποτό. Σύμφωνα με τον Σπενς, το μάτι και ο εγκέφαλος τείνουν να υπερεκτιμούν τις κάθετες αποστάσεις και να υποεκτιμούν τις οριζόντιες, με συνέπεια οι άνθρωποι να βάζουν συστηματικά μεγαλύτερες μερίδες αλκοόλ στα χαμηλά πλατιά ποτήρια και μικρότερες στα ψηλά λεπτά ποτήρια.
Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι στην «παγίδα» αυτή δεν πέφτουν μόνο οι «ερασιτέχνες» που το βράδυ πίνουν ένα-δύο ποτηράκια στο σπίτι τους μετά τη δουλειά, αλλά και οι επαγγελματίες μπάρμαν και σερβιτόροι που υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο βάζουν 26% παραπάνω αλκοόλ στα χαμηλά ποτήρια σε σχέση με τα ψηλά.
Όμως, το κυριότερο πρόβλημα το έχουν οι μη επαγγελματίες (δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι) που εκτιμήθηκε ότι μπορούν, χωρίς να το καταλάβουν, να πιουν μέχρι και 80% περισσότερο σε ένα κοντό ποτήρι σε σχέση με ένα ψηλό, ακόμα και στην περίπτωση που τα δύο ποτήρια, όταν είναι γεμάτα, περιέχουν ακριβώς την ίδια ποσότητα αλκοόλ.
«Ουκ εν τω πολλώ το ευ», λοιπόν...