Οι έφηβοι που κοιμούνται καθημερινά λιγότερο από οκτώ ώρες καταναλώνουν περισσότερες λιπαρές τροφές και σνακ σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται περισσότερο, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη αμερικανοί ερευνητές. Οι ίδιοι εξηγούν ότι ο λίγος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διατροφή που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ειδικά στα κορίτσια.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι
ο λίγος ύπνος μπορεί να προκαλέσει την αύξηση βάρους, αλλά η νέα αυτή έρευνα εξηγεί από που προέρχονται οι επιπλέον θερμίδες.
Η πρόσληψη λιπαρών τροφών, που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων, μπορεί να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και αν αυτό γίνεται συστηματικά, ευλόγως ο έφηβος παχαίνει.
Η δρ Σούζαν Ρέντλαϊν του νοσοκομείου Brigham & Women's Hospital στη Βοστόνη, η έρευνα της οποίας δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep, μελέτησε μαζί με τους συνεργάτες της 240 νεαρούς, ηλικίας 16 με 19 ετών. Φορώντας τους ένα ειδικό περικάρπιο κατέγραψαν τις συνήθειες του ύπνου τους, ενώ με συνεντεύξεις συγκέντρωσαν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες.
Όπως διαπίστωσαν, οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες ημερησίως κατανάλωναν 2,2% περισσότερες θερμίδες που λάμβαναν από λιπαρές τροφές και 3% λιγότερες θερμίδες από υδατάνθρακες σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν περισσότερες ώρες.
Μόνο το 34% των εφήβων στην έρευνα κοιμούνταν κατά μέσο όρο οκτώ ώρες και πλέον. Οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου για να νιώθουν ξεκούραστοι και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
AΠΕ