«Συλλογή» ηλεκτρισμού από τον αέρα, ειδικά όταν συνδυάζεται με υγρασία, φιλοδοξεί να πετύχει η τεχνολογία του «υδροηλεκτρισμού» που ανέπτυξε Βραζιλιάνος ερευνητής, προκαλώντας αντιφατικές αντιδράσεις: από τη μία γεννώνται ελπίδες για τη δημιουργία μιας νέας μορφής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από την άλλη...
το σχέδιο θεωρείται τεχνολογικά ανέφικτο ή μικρής χρησιμότητας.
Ο ερευνητής Φερνάντο Γκαλεμπέκ παρουσίασε μια νέα μέθοδο βάσει της οποίας μικρά ηλεκτρικά φορτία είναι δυνατό να συλλεχθούν απευθείας από τον υγρό αέρα, παράγοντας ηλεκτρισμό. Όπως δηλαδή το «φως» συλλέγεται από τα ηλιακά πάνελ των φωτοβολταϊκών και μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, θα μπορούσε ο ηλεκτρισμός να συλλέγεται και από ανάλογα πάνελ απευθείας από τον υγρό αέρα.
Σύμφωνα με τον Γκαλεμπέκ η πρωτοποριακή τεχνολογία αξιοποιεί ένα ελάχιστα γνωστό ατμοσφαιρικό φαινόμενο ενώ οι δοκιμές που έχει κάνει δείχνουν πώς διάφορα μέταλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συλλέξουν αυτόν τον «αέρινο ηλεκτρισμό», ιδίως σε περιοχές με υγρό κλίμα. Ο Γκαλεμπέκ εκτιμά ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρχουν ειδικά «υδροηλεκτρικά πάνελ», όπως τα φωτοβολταϊκά, που θα συλλέγουν τον ηλεκτρισμό από την ατμόσφαιρα.
Ο Γκαλεμπέκ επιμένει ότι τα μέταλλα που τοποθετούνται σε ένα υγρό περιβάλλον, απορροφούν νερό από την επιφάνειά τους και έτσι φορτίζονται ηλεκτρικά είτε με θετικά είτε με αρνητικά ηλεκτρικά φορτία. Αν και το παραγόμενο ρεύμα είναι πολύ μικρό (100 εκατομμύρια φορές μικρότερο από το ρεύμα που παράγει ένα ηλιακό πάνελ και επίσης εκατομμύρια φορές μικρότερο από το ρεύμα μιας μπαταρίας ΑΑ), φαίνεται παρόλα αυτά να συνιστά μια παραμελημένη μέχρι σήμερα πηγή ηλεκτρισμού. Ο Γκαλεμπέκ και οι συνεργάτες του επιμένουν ότι η τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί και να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενέργειας, σε μέρη με μεγάλη και συχνή υγρασία, όπως στις τροπικές περιοχές.
Η παραγωγή δωρεάν ηλεκτρισμού αποτελεί αναμφισβήτητο δέλεαρ, αλλά το ερώτημα -όπως επισημαίνουν οι σκεπτικιστές- είναι αν είναι όντως δυνατό να παραχθεί μέσω αυτής της τεχνικής αρκετή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για να έχει νόημα η όλη συζήτηση και να οδηγήσει σε κάποιο χρήσιμο αποτέλεσμα.
Newsbeast.gr