Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Στη φάκα οι σκαφάτοι

Τα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη άνω των 10 μέτρων μπήκαν από την περασμένη Δευτέρα στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ, ενώ συνολικά 100 έχουν ήδη δεσμευτεί, καθώς υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής των ιδιοκτητών τους. Οι ίδιοι απειλούνται...
σήμερα με πρόστιμα και με παραπομπή στη Δικαιοσύνη. Εντός των ημερών, αναμένεται να αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή φόρων και έκτακτης εισφοράς.
Στην περίπτωση των ιδιωτικών σκαφών αναζητήθηκαν οι 4.000 ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να αποδειχτεί ο τρόπος απόκτησης του σκάφους. Αφού εντοπίστηκαν οι ιδιοκτήτες, κλήθηκαν να μεταβούν στον τόπο οικονομικού ελέγχου, προκειμένου να ελεγχθεί αν τα σκάφη δηλώνονται κανονικά. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες αγνόησαν την ειδοποίηση, το σκάφος δεσμεύτηκε. Μέχρι την καταβολή των φόρων, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σκάφος, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει στην κατοχή του.
Στα επαγγελματικά σκάφη ελέγχθηκαν τα ναυλοσύμφωνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το σκάφος έχει μισθωθεί σε τουρίστες, υπηρετικό προσωπικό ή στα μέλη της ίδιας της οικογένειας. Σε πολλές περιπτώσεις, εντοπίστηκαν ιδιοκτήτες που φέρονταν να νοικιάζουν για όλη την καλοκαιρινή περίοδο το σκάφος τους σε υπηρετικό προσωπικό, κάτι που φαντάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Άλλοι πάλι ιδιοκτήτες γιοτ φαίνεται να έχουν ιδρύσει ναυτιλιακές εταιρίες πλοίων αναψυχής, με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το σκάφος τους, το οποίο δηλώνουν ως επαγγελματικό, γλιτώνοντας έτσι φορολογικές υποχρεώσεις και τη δήλωση του πόθεν έσχες για την αγορά του. Η μόνη υποχρέωση που έχουν από το νόμο είναι να εμφανίζουν παραστατικά από τα οποία να προκύπτει ότι το μισθώνουν για 60 μέρες το χρόνο ή 300 ημέρες την πενταετία. Γι’ αυτό τον λόγο, παρουσιάζουν εικονικές μισθώσεις, συνήθως από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος.


News247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...