Ακόμη και το πιο ήπιο μασάζ είναι ικανό να μας προσφέρει κάτι πολύ περισσότερο από άμεση χαλάρωση: ουσιαστικές βιολογικές αλλαγές, όπως τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βελτίωση των ισορροπιών στις ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού.
Το μασάζ είναι και «φάρμακο», όπως έδειξε έρευνα από το
διεθνούς φήμης ιατρικό κέντρο «Κέδροι του Σινά» στο Λος Αντζελες, στις ΗΠΑ. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής επιθεώρησης «Journal of Αlternative and Complementary Μedicine», πιστεύεται ότι είναι η πρώτη συστηματική έρευνα για τα ευρύτερα βιολογικά οφέλη του μασάζ στην ανθρώπινη υγεία.
Στο πλαίσιο του πειράματος, 29 υγιείς εθελοντές υποβλήθηκαν σε 45 λεπτά αυστηρού σουηδικού μασάζ. Αλλοι 24 υγιείς εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια πιο ήπια μορφή μασάζ με ελαφρά αγγίγματα των χεριών.
Ταυτόχρονα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μασάζ, οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα αίματος με ενδοφλέβιους καθετήρες που είχαν τοποθετηθεί στους βραχίονες των ξαπλωμένων εθελοντών.
Από τις εξετάσεις φάνηκε ότι όσο πιο έντονο ήταν το μασάζ, όπως το λεγόμενο «σουηδικό μασάζ», τόσο περισσότερο μειώνονταν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία συνδέεται και με το άγχος.
Παρατηρήθηκε επίσης μεγάλη πτώση των επιπέδων της αντιδιουρητικής ορμόνης (ΑVΡ), η οποία πιστεύεται ότι μπορεί να αυξήσει με ένα είδος αλυσιδωτής αντίδρασης τα επίπεδα της κορτιζόλης και επιπλέον συνδέεται με την επιθετική συμπεριφορά.
Παράλληλα, το έντονο μασάζ ανέβαζε τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων, δηλαδή των λευκών αιμοσφαιρίων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οσοι, από την άλλη, έκαναν το σχετικά ήπιο μασάζ παρουσίαζαν επί μία ώρα επίσης καλούς δείκτες σε μια σειρά ορμόνες.
Το ελαφρύ μασάζ αύξησε τα επίπεδα της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με την ικανοποίηση, αλλά και την κοινωνικότητα και την ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών- κάτι που δεν πέτυχε το έντονο μασάζ. Επίσης, το ελαφρύ μασάζ προκάλεσε σημαντική μείωση της ορμόνης κορτικοτροπίνης, η οποία διεγείρει τους αδένες να απελευθερώσουν στο αίμα κορτιζόλη.
«Οι άνθρωποι συχνά κάνουν μασάζ στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ωστόσο ως σήμερα δεν υπήρχαν πολλές φυσιολογικές αποδείξεις για την αυξημένη ανοσολογική αντίδραση του σώματος μετά το μασάζ» δήλωσε ο Μαρκ Ράπαπορτ, πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Νευροεπιστημών του Ιατρικού Κέντρου.
Ο ίδιος ο δρ Ράπαπορτ δηλώνει οπαδός του σουηδικού μασάζ, το οποίο διαδόθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον σουηδό καθηγητή Φυσικής Εκπαίδευσης Χένρικ Λινγκ και βασίζεται στις αρχές της ανατομίας, αποσκοπώντας στη βελτίωση των λειτουργιών του νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος.
«Μας περιμένει πολλή ακόμη έρευνα, φαίνεται όμως ότι ένα και μόνο μασάζ μπορεί να προσφέρει μετρήσιμο όφελος» σχολίασε ο κ. Ράπαπορτ, ο οποίος έχει θέσει ως επόμενο στόχο της ερευνητικής ομάδας του να ανακαλύψει το χρονικό διάστημα για το οποίο διαρκεί η επίδραση του μασάζ, σουηδικού ή μη, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ