Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες με διάφορα κόλπα παρατείνουν την εμπορική ζωή των αρχέτυπων φαρμάκων τους με αποτέλεσμα...
τη καθυστέρηση κυκλοφορίας των γενόσημων φαρμάκων.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν πρωτότυπα φάρμακα και κατέχουν δηλαδή αυτές το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας βοηθούν στην κωλυσιεργία της κυκλοφορίας των φτηνών αντίγραφων-γενόσημων φαρμάκων με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν μέχρι και επτά μήνες για να βγουν στην αγορά.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ελευθρεοτυπία, αυτές οι πρακτικές επιβαρύνουν τους δημόσιους προυπολογισμούς κατά 20%.
Τα γενόσημα φάρμακα διατίθενται κατά 40% φθηνότερα από τα αρχέτυπα μετά τη συμπλήρωση διετίας στην αγορά κάτι που θα έχει άμεσο πλήγμα στις πωλήσεις των αρχέτυπων φαρμάκων που καίνε τη τσέπη του καταναλωτή.
Μερικές από τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να μπλοκάρουν όσο μπορούν την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην αγορά και να παρατείνουν όσο μπορούν την ζήτηση των φαρμάκων τους, αυξάνοντας την κερδοφορία τους, είναι να καταθέτουν πολλαπλές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για το ίδιο φάρμακο, και να υποβάλλουν εσκεμμένα τμηματικές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Μάλιστα πολλές φορές δε διστάζουν να αμφισβητήσουν ακόμη και την ποιότητα των γενόσημων φαρμάκων.
Ωστόσο, αρκετές φορές τη κατάσταση χειροτερεύουν και οι αδυναμίες του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, την τιμολόγηση κτλ.
Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα εξετάσει το ζήτημα της έγκαιρης πρόσβασης των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά ενώ κάλεσε τα κράτη-μέλη να λαμβάνουν με τη σειρά τους δραστικά μέτρα όταν διαπιστώνουν εσκεμμένη κωλυσιεργία των γενόσημων φαρμάκων εκ μέρους των φαρμακευτικών και να επιταχύνουν τις διαδικασίες έγκρισης των φαρμάκων με σκοπό τη μη επιβάρυνση των καταναλωτών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Από τη μεριά τους τώρα οι φαρμακευτικές αρχέτυπων σκευασμάτων τονίζουν ότι η έκθεση δεν παρουσιάζει στοιχεία που να δείχνουν ότι οι πρακτικές τους παρεμποδίζουν τη καινοτομία ενώ αποποιούνται όλες τις ευθύνες σχετικά με τη καθυστέρηση των φαρμάκων στην αγορά δηλώνοντας πως σε αυτό φταίει το κανονιστικό πλαίσιο και μόνο.
Σημειώνεται ότι από το 2000 εως το 2008 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 συμφωνίες διακανονισμού μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών αρχέτυπων και γενόσημων φαρμάκων οι οποίες κάλυψαν την αγορά με 49 φάρμακα.
News247