Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσον αφορά στην έλλειψη ιατρικών μηχανημάτων, μερικά από τα οποία κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις ιατρικών μηχανημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν το 2008 τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία
Τα έσοδα από τις πωλήσεις ιατρικών μηχανημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν το 2008 τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία
τα τέσσερα πέμπτα αφορούν στην Αμερική και την Ευρώπη, τονίζεται σε έκθεση του ΠΟΥ, στη διάρκεια φόρουμ στην Ταϊλάνδη με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα υγείας που συζήτησαν το θέμα αυτό.
«Το φόρουμ αυτό πραγματοποιείται για να βρεθεί λύση στην ανισομερή και άδικη κατανομή των ιατρικών μηχανημάτων, τα οφέλη των οποίων είναι αναμφισβήτητα» δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού, ο μέσος όρος διαθεσιμότητας ενός τομογράφου είναι ένας ανά 64.900 κατοίκους στις χώρες με υψηλό εισόδημα και ένας ανά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους στις φτωχές χώρες.
Μάλιστα, σε δέκα αναπτυσσόμενες χώρες δεν υπάρχουν μονάδες ακτινοθεραπείας, με αποτέλεσμα περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε αντικαρκινικές θεραπείες.
Οι περιορισμένες κρατικές επενδύσεις στο τομέα της υγείας είναι το βασικό αίτιο, σύμφωνα με τον οργανισμό. Και οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στα ακριβά μηχανήματα. Σε ορισμένες χώρες, δεν υπάρχουν βελόνες, σύριγγες ή μηχανήματα αποστείρωσης, με αποτέλεσμα περίπου το 40% των μολύνσεων να υπάρχει κίνδυνος να μην θεραπευτεί.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ιατρικών υποδομών.