Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αυστηρότερες οι ποινές για τους φοροφυγάδες

Αυστηρότερες θα καταστήσει τις ποινές για τους φοροφυγάδες η κυβέρνηση, τιμωρώντας παραδειγματικά τους φοροκλέπτες.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα μειωθεί το χρηματικό όριο για τη δίωξη των φορολογικών παραβάσεων, που αποτελούν ποινικό αδίκημα και διώκονται κακουργηματικά, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε
η φορολογική δικαιοσύνη να λειτουργεί παράλληλα με την ποινική δικαιοσύνη. Έτσι, η φοροδιαφυγή που υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ θα αναφέρεται πλέον ως κακούργημα.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθεί το όριο από τα 150.000 ευρώ που ισχύει σήμερα και να μειωθούν τα αντίστοιχα όρια και για τα πλαστά και για τα εικονικά τιμολόγια, καθώς και για τον ΦΠΑ. Παράλληλα, όταν κάποιος συλλαμβάνεται να έχει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, θα πηγαίνει την ίδια στιγμή στον εισαγγελέα και δεν θα περιμένει να ορισθεί δικάσιμος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

-Στη φορολογία εισοδήματος, για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών εφόσον ο φόρος υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, όριο το οποίο ισχύει και για την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων.

-Για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...