Κοινό σημείο τον περιορισμό των επιδομάτων ή την σύνδεσή τους με την παραγωγικότητα, έχουν όλες οι εναλλακτικές που εξετάζει...
η κυβέρνηση για την περαιτέρω μείωση των δαπανών στο Δημόσιο. Οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα για το 2011 και η διαμόρφωση των μισθών σε περίπτωση που τα σενάρια γίνουν πραγματικότητα.
Τα βάσανα των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται πώς δεν τελείωσαν με το πρώτο πακέτο μέτρων, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει νέες περικοπές.
Στόχος είναι να ανταποκριθεί στην πρόβλεψη του μνημονίου για μείωση του κόστους της μισθολογικής δαπάνης για το Δημόσιο το 2011 κατά 400 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος.
Για να γίνε αυτό πέρα από τα όσα προβλέπεται να εξοικονομηθούν από τον νέο τρόπο πληρωμής από την Ενιαία Αρχή, θα πρέπει:
*Να ψαλιδιστούν τα επιδόματα
*Να κρατηθούν μισθοί και συντάξεις στα επίπεδα του 2010
Έτσι, οι δεσμεύσεις για τη μη λήψη νέων μέτρων, δεν συνοδεύονται τυχαία από τη ρήση "αν όλα πάνε βάσει σχεδίου". Αν δεν πάνε τα νέα μέτρα θα έρθουν.
Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ήδη στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια για το μισθολόγιο του Δημοσίου, ενόψει του επόμενου ελέγχου από την τρόικα τον Νοέμβριο.
-Το πρώτο σενάριο προβλέπει διατήρηση των σημερινών εισαγωγικών μισθών για το διάστημα των επόμενων τριών ετών.
Το οικογενειακό επίδομα διατηρείται, όπως και το επίδομα ευθύνης και όλα τα άλλα ενσωματώνονται σε ένα γενικό που θα ξεκινάει από τα 150 ευρώ. Προβλέπεται σύντμηση των κλιμακίων και διαμόρφωση της σχέσης εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού στο ένα προς τρία.
Ο εισαγωγικός μισθός για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα είναι 711 ευρώ, δευτεροβάθμιας 830, τεχνικής 936 και πανεπιστημιακής 989 ευρώ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με αυτό το σενάριο δεν θα υπάρχει μεταβολή στη δημόσια δαπάνη, καθώς ο καταληκτικός μισθός διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ.
-Το δεύτερο σενάριο, έχει περισσότερο πόνο καθώς προβλέπει σύγκλιση των εισαγωγικών μισθών του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για τους νεοεισερχόμενους και αντίστοιχο μηχανισμό ωρίμανσης με τριετίες.
Η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού ορίζεται στο ένα προς τρία και η μείωση της δημόσιας δαπάνης σε βάθος χρόνου θα είναι άμεση. Για τους παλαιούς υπαλλήλους η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό θα γίνει σταδιακά, καθώς σήμερα σε κάθε κλάδο πέραν των γενικών επιδομάτων (φτάνουν τα 40) υπάρχουν και οι ειδικές παροχές οι οποίες θα μετατραπούν σε κίνητρα απόδοσης
-Υπάρχει και το τρίτο σενάριο, το οποίο αν γίνει πραγματικότητα θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές. Προβλέπει αλλαγή του σημερινού μισθολογικού καθεστώτος, με διατήρηση των εισαγωγικών μισθών.
Τα επόμενα όμως μισθολογικά κλιμάκια θα είναι ανάλογα με την εξέλιξη κάθε υπαλλήλου. Οι παροχές μέσω επιδομάτων θα καταργηθούν και θα υπάρξουν κίνητρα απόδοσης ανά κλάδο.
Τα κλαδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό ενώ της απόδοσης θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, αφού όμως θα έχει προηγηθεί αξιολόγηση. Τέλος, το σενάριο τρόμου προβλέπει και ενσωμάτωση στον μισθό του μέρους του 13ου και 14ου μισθού, που δεν περικόπηκε.
News247