Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Υπερβολές

Οι στήλες με τίτλο «Ειπώθηκε», «Ρήσεις» κι άλλους παρόμοιους καθιερώθηκαν και γνώρισαν επιτυχία σε εφημερίδες και περιοδικά μετά τη λειτουργία της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης κι ο λόγος είναι απλός: για να γεμίσει ο ατέλειωτος ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός χρόνος των εκατοντάδων (νόμιμων και μη) σταθμών χρειάζεται περιεχόμενο, που να παράγεται εύκολα, να ενδιαφέρει το κοινό και –κυρίως- να μην κοστίζει πολύ. Οι συνεντεύξεις είναι ο πλέον κλασσικός τρόπος που στον ένα ή άλλο βαθμό (μπορεί να) συγκεντρώνει, ανάλογα με τη δημοφιλία των καλεσμένων και την ικανότητα των δημοσιογράφων/παρουσιαστών (που απότομα εξ ανάγκης το λιγότερο δεκαπλασιάσθηκαν) τα τρία αυτά στοιχεία.


Οι συνθήκες που δίνονται αυτές οι συνεντεύξεις είναι συχνά τόσο άσχημες κι η προετοιμασία τους τόσο ελλιπής, ώστε σχεδόν εγγυώνται καθημερινώς πλούσια εσοδεία μαργαριταριών, που με τη σειρά τους γεμίζουν τις στήλες του Τύπου. Αμέτρητα δελτία τύπου με απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις – απομονωμένες δηλώσεις κατακλύζουν τα γραφεία εφημερίδων και περιοδικών και τα email των συντακτών τους. Ολη αυτή η ευκολία έχει αναπόφευκτα δυσχεράνει το έργο όσων επιθυμούν να δούν αναδημοσιεύμενες τις δηλώσεις τους, αφού για να συμβεί αυτό πρέπει να είναι τόσο διαφορετικές από τις άλλες ώστε να τραβήξουν την προσοχή του αρμόδιου συντάκτη. Ετσι ακραίες, ασύντακτες, επίτηδες αφελείς ή θρασείς, ρατσιστικές, σκανδαλιστικές δηλώσεις προτιμώνται, αναδημοσιεύονται και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή των μπλογκ διανέμονται εντός ή εκτός της χώρας και του κυκλώματος.


Μεγάλη ζήτηση ανάμεσα στις δηλώσεις αυτές έχουν και όσες διακρίνονται για την υπερβολή τους, στοιχείο που τις περισσότερες φορές αποτελεί ασφαλές κριτήριο για να προτιμηθούν, να κάνουν το γύρο τους και πιο γνωστό τον «υπερβολέα». Με τον τρόπο αυτό έχει μεταλλαχθεί και μετατοπισθεί ακόμη περισσότερο προς την υπερβολή όλο το πλαίσιο εκφοράς του πρωτογενούς δημοσιογραφικού λόγου (επιρρεπούς συχνά εκ γενετής κι αυτού στην υπερβολή), όπως οι πρώτοι τίτλοι των εφημερίδων και των σημαντικών ειδήσεων, που στη συνέχεια μέσω κυρίως των ερτζιανών αναπαράγονται κ.ο.κ.


Να μια πρόχειρη επιλογή από εφημερίδες των τελευταίων ημερών:


Ο τίτλος: «Βαριά ήττα από Τουρκία», « Βατερλώ στην Αγκυρα»
Το γεγονός: Η ομάδα μπάσκετ της Τουρκίας νίκησε την ελληνική 76-65



Η δήλωση Θ. Βάρδα: «Θα ψηφίζαμε (η ΝΔ) το μνημόνιο, αν χρειάζονταν 181 ψήφοι»
Το γεγονός: Η ΝΔ το καταψήφισε καταγγέλοντάς το μετά βδελυγμίας


Η δήλωση Γκ. Μπρέγκοβιτς: «Θα ήθελα να ήμουν Έλληνας»



Η δήλωση Α. Τσοχατζόπουλου: «Με κατεδάφισαν, με διέλυσαν, τα μεγάλα συμφέροντα που μάχονται την πολιτική και τους πολιτικούς»


Η δήλωση Β. Μεϊμαράκη: «Είμαι συγκινημένος κι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που διαδέχομαι το Νέστορα της πολιτικής στο Ιδρυμα Καραμανλή»


Η δήλωση Ζλ. Ιμπραΐμοβιτς: «Ποτέ δεν δέθηκα με τη Μπαρτσελόνα. Κι αν φιλούσα τη φανέλα της στις αρχές της θητείας μου ήταν επειδή η διοίκηση μου ζητούσε να το κάνω»


Η λίστα θα μπορούσε να συμπληρωθεί, δεν είναι όμως εκεί το θέμα. Κάποιος είχε πεί, ότι είναι ζήτημα καλών τρόπων να μην υπερβάλλει κανείς. Ισως αυτό να ίσχυε περισσότερο σε άλλες εποχές. Σήμερα η υπερβολή (όπως και το θράσος, η αφέλεια, οι κορώνες ευκολίας κλπ) είναι μονάδα κατάκτησης ή διατήρησης δημοσιότητας.
 

του Κώστα Μίντζηρα protagon.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...