Και για το 2010 η Νέα Υόρκη συνεχίζει να παραμένει η ακριβότερη πόλη του κόσμου, με το Όσλο, τη Γενεύη, τη Ζυρίχη και το Τόκιο να την ακολουθούν, ενώ την 39η θέση στον κατάλογο των πόλεων με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο καταλαμβάνει η Αθήνα.
Όσον αφορά στο επίπεδο των
μισθών οι εργαζόμενοι στην Ελβετία, κυρίως στις πόλεις Ζυρίχη και Γενεύη, συνεχίζουν να αμείβονται εξαιρετικά -δηλαδή καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, δεύτερη έρχεται η Κοπεγχάγη, ενώ τρίτη σε επίπεδο υψηλότερων καθαρών αποδοχών εμφανίζεται η Νέα Υόρκη.
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα «Prices and Earnings», η οποία πραγματοποιήθηκε σε 73 πόλεις του κόσμου, συνυπολογίζοντας για την αξιολόγηση 112 καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες καθώς και τιμές ενοικίων.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η διαφορά του κόστους διαβίωσης μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης μειώθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, στο 26% από 35% το 2009.
Αντίθετα, οι ασιατικές πόλεις Βομβάη, Μανίλα και Κουάλα Λουμπούρ είναι οι φθηνότερες πόλεις του πλανήτη, ενώ οι χαμηλότεροι μισθοί στον κόσμο δίνονται στη Βομβάη και τη Μανίλα.
Η έρευνα αναφέρει ότι ο μέσος όρος εργασίας για έναν μισθωτό προκειμένου να αγοράσει ένα μεγάλο χάμπουργκερ είναι 37 λεπτά, ενώ 22 λεπτά χρειάζονται για ένα κιλό ρύζι και 25 λεπτά για ένα κιλό ψωμί.
iPod
Έτσι, ένας μέσος μισθωτός στη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη μπορεί να αγοράσει ένα iPod ύστερα από εννιά ώρες εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στο Μουμπάι χρειάζεται να δουλέψουν εννιά ώρες επί 20 ημέρες για να αποκτήσουν το «γκάτζετ».
Οι άνθρωποι εργάζονται κατά μέσο όρο 1.902 ώρες τον χρόνο στις ερευνώμενες 73 πόλεις, όμως εργάζονται πολύ περισσότερο στις πόλεις της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, με μέσο όρο τις 2.119 και 2.063 ώρες ετησίως. Συνολικά, ο μεγαλύτερος μέσος όρος ωρών εργασίας εμφανίζεται στο Κάιρο (2.373) και στη Σεούλ (2.312).
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στη Λυών και στο Παρίσι περνούν το μικρότερο μέρος του χρόνου τους στην εργασία τους - με βάση την παγκόσμια σύγκριση: 1.582 και 1.594 ώρες ετησίως, αντίστοιχα.
Οι κάτοικοι της Γενεύης και της Ζυρίχης πληρώνουν περίπου 20% ακριβότερα κατά μέσο όρο προϊόντα, υπηρεσίες και ενοίκια απ’ ότι οι κάτοικοι σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές πόλεις. Όμως, η Ελβετία, με τις εξαιρετικά υψηλές μεικτές αποδοχές και τους σχετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, είναι η πιο φιλική προς τους εργαζομένους χώρα του κόσμου.
http://www.protothema.gr