Χωρίς σκαλωσιές για πρώτη φορά ύστερα από 31 χρόνια έχουν την ευκαιρία να δουν από τη Δευτέρα τα µνηµεία του Ιερού Βράχου όσοι φτάνουν ώς την κορυφή του. Το τελευταίο «αιχµάλωτο» κόσµηµα της Ακρόπολης, ο κοµψός ιωνικός ναός της Αθηνάς Νίκης, απελευθερώθηκε...
τη Δευτέρα και από τα τελευταία «δεσµά» του, ύστερα από εννέα χρόνια εργασιών, και αποκαλύφθηκε φρεσκαρισµένος επί της υποδοχής του Ιερού Βράχου.
Ψηλότερος κατά ένα µέτρο από ό,τι τον είχαµε συνηθίσει, ο ναός της Αθηνάς Νίκης απέκτησε ύστερα από τρεις αιώνες το χαµένο του αέτωµα, το οποίο και «εξαφανίστηκε» µαζί µε τον ναό, όταν οι Τούρκοι τον διέλυσαν το 1687, για να χτίσουν στη θέση του οχυρωµατικό πύργο ενόψει της επίθεσης του Ενετού Μοροζίνι, ενώ την αρχική τους θέση πήραν και τα προστατευτικά γείσα. Στην αρχική τους θέση µπήκαν και οι σίµες (το στοιχείο της στέγης που κορυφώνει τον ναό), οι οποίες στις πλευρές κοσµούνταν µε κοµψές υδρορροές σε σχήµα λεοντοκεφαλής, ενώ στο νέο προφίλ του ναού του 5ου αι. π.Χ. που σχεδιάστηκε από τον Καλλικράτη προστίθεται και το τσιµεντένιο αντίγραφο της ζωφόρου, καθώς η πρωτότυπη έχει καταβιβαστεί και µεταφερθεί στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
«Είναι µια πολύ σηµαντική στιγµή για την Ακρόπολη» λέει στην εφημερίδα Τα Νέα η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνηµείων Ακρόπολης Μαίρη Ιωαννίδου. «Η είσοδος πλέον στον Ιερό Βράχο είναι πολύ εντυπωσιακή».
Αν και η τρίτη αναστήλωση του ναού της Αθηνάς Νίκης έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2004, τελικώς ολοκληρώθηκε µόλις τον Ιούλιο. Ο λόγος που έχασε σχεδόν δύο Ολυµπιάδες: οι 150 λίθοι του σηκού ήταν συµπληρωµένοι µε τσιµέντο, στα τσιµέντα των θεµελίων βρέθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά µέλη, αποκαταστάθηκε η κρηπίδα του µνηµείου στην οριζόντια θέση του και ο πώρινος ναός του Κίµωνος, ο οποίος δεν ήταν στο αρχικό πρόγραµµα, µε αποτέλεσµα την παράταση του έργου, ενώ η αποκατάσταση της κλίσης των τοίχων του σηκού απαίτησε διπλάσιο χρόνο από εκείνον που είχε αρχικά υπολογιστεί, σύµφωνα µε τον µελετητή του µνηµείου και προϊστάµενο της διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνηµείων Δηµοσθένη Ζιρώ.
Όσοι λοιπόν θα ήθελαν µια φωτογραφία στον Ιερό Βράχο χωρίς σκαλωσιές θα πρέπει να σπεύσουν, διότι από τον Οκτώβριο οι εργασίες αρχίζουν και πάλι, αυτή τη φορά στη δυτική όψη του Παρθενώνα, όπου υπάρχει ήδη µια διακριτική σκαλωσιά και στη νότια πλευρά των Προπυλαίων. Έργα που δεν πρόκειται να καθυστερήσουν, δεδοµένου πως υπάρχουν και χρήµατα (παρά το γεγονός ότι αναµένονται πιστώσεις από το ΕΣΠΑ) και προσωπικό και εγκεκριµένες µελέτες.
in.gr