Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Καυγάδες και αποκαλύψεις

Οι φωνές ίσως να ακούγονταν και μέχρι... το περιστύλιο της Βουλής καθώς η πολύωρη εξέταση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, έφερε "καυγά" ανάμεσα στους βουλευτές.
Σε αυτόν πρωταγονίστησαν οι βουλευτές των δύο κομμάτων εξουσίας, ωστόσο είναι χαρακτηριστική η αναφορά - αιχμή του κ. Παφίλη του ΚΚΕ για την κατάθεση του μάρτυρα.
"Δεν μπορεί να μας λέει ολα ήταν καλά ενώ του έφυγαν δύο μάρτυρες".
Ο πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός κατηγορείται από το κυβερνών κόμμα ότι κινούσε τα νήματα μέσω του Δ’ ειδικού ανακριτή Νικόλαου Ζαγοριανού, για τη συγκάλυψη της διερευνώμενης υπόθεσης Ζίμενς, ενώ κατηγορείται και για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της απόδρασης των Καραβέλα και Χριστοφοράκου.
Τι υποστήριξε ο πρώην εισαγγελέας
Εξεταζόμενος ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι ο ειδικός ανακριτής αμέλησε για τα ευρωπαϊκά εντάλματα που δεν έγιναν δεκτά, ενώ επέμεινε ότι ορθά δεν έδωσε την υπόθεση σε εφέτη - ανακριτή, "έχοντας προσωπική γνώση της ενεργητικότητας και της εργατικότητάς του".
Παρόλα αυτά χαρακτήρισε λάθος την άρνηση της Ολομέλειας Πρωτοδικών να του διατεθεί επίκουρος ανακριτής.
Στη συνέχεια άφησε αιχμές για τη γερμανική Δικαιοσύνη και πως αυτή λειτούργησε αφού καθυστέρησε όπως υποστήριξε τουλάχιστον 8 μήνες στην αποστολή στοιχείων και το άνοιγμα λογαριασμών.
Δεν μπόρεσε πάντως να απαντήσει, λόγω άγνοιας, γιατί αφαιρέθηκε από τον εισαγγελέα Παπανικολάου η δικογραφία της πειθαρχικής δίωξης Ζαγοριανού.
Η μάχη των βουλευτών
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Κων. Τζαβάρας, είπε ότι "η Δικαιοσύνη έκανε ό,τι επιβαλλόταν και ό,τι μπορούσε", με την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο ίδιος στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.
Ωστόσο τα "αίματα άναψαν" με τους βουλευτές της ΝΔ να κατηγορούν τους συναδέλφούς τους του ΠΑΣΟΚ "απαξιωτική συμπεριφορά με ενεργοποίηση κομματικών αντανακλαστικών" ενώ εκείνοι του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για υποστήριξη στη συγκάλυψη.
"Δεν μπορεί να έρχεται εδώ και να μας λέει ότι όλα έγιναν καλά, την ώρα που του έφευγαν δύο βασικοί μάρτυρες", σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:
"Ο κ. Σανιδάς ευλόγησε τη βραδυπορία και αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και λειτούργησε ως απόλυτος υπερασπιστής του προστατευόμενού του, Ζαγοριανού. Με τέτοια Δικαιοσύνη, λογικό είναι πρόσωπα, όπως ο Μαντέλης, ο Τσουγκράνης και ο Καρακώστας να μετατρέπονται σε κατηγορουμένους μετά την κατάθεσή τους στην εξεταστική".
Τελικά η σφοδρή αντιπαράθεση και η σκληρή όπως όλα δείχνουν εξέταση του κ. Σανιδά προκάλεσαν την αποχώρηση του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Τζαβάρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξέταση του πρώην εισαγγελέα.
Το κατασχεθέν υλικό
Σημαντικές εξελίξεις προκύπτουν από το κατασχεθέν υλικό του μηχανικού Παντελεήμονα Καρακώστα.
Από την Εισαγγελία του Μονάχου, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, προκύπτει ένα έμβασμα 1,1 εκ. ευρώ από τα "μαύρα ταμεία" της επιχείρησης στην εξωχώρια εταιρεία του ΟΤΕ, "ΟΤΕ International ltd" και από εκεί στα Σκόπια.
Εξίσου σημαντικά χαρακτηρίζονται τα ευρήματα σε ξενοδοχείο, όπου διέμενε επί πολλά χρόνια ο μηχανικός Παντελεήμων Καράκωστας.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, έχει καταβάλει χρήματα σε ελεγκτές της Price Waterhouse & Coopers του οίκου αξιολόγησης που πραγματοποίησε τους κοστολογικούς ελέγχους του ΟΤΕ τουλάχιστον από το 2000-2003, ώστε χειραγωγούμενοι να μην ενεργοποιήσουν τις αυστηρές ρήτρες των προγραμματικών συμβάσεων, από τις οποίες θα έβγαινε κερδισμένη η Ζίμενς.
Έτσι απαξιωνόταν ο ΟΤΕ και έπεφτε η αξία του μέχρι να φτάσει στο σημείο να πωληθεί τελικά στην Deutsche Telekom.
Τέλος εξετάστηκε και η πρώην γραμματέας του Καρακώστα Ουρανία Ζυγογιάννη που αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του πρώην εργοδότη της.


News247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...