Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Καταδίκασαν Ιρανό blogger σε 19 χρόνια κάθειρξη

Σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η είδηση ότι ένα ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε τον πολύ γνωστό και πρωτοπόρο ιρανο-καναδό blogger Χοσέιν Ντεραχσάν σε περισσότερο από 19 χρόνια κάθειρξη.
Ο Ντεραχσάν, γνωστός με το παρατσούκλι "Blogfather", κρατείται στη φυλακή στο ισλαμικό κράτος από το 2008 για
πιθανολογούμενη κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ ενώ μεταξύ άλλων, κατηγορείται για την έναρξη μιας επανάστασης στα blog στο Ιράν.
"Μας εξέπληξε το ότι ο Ντεραχσάν, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 19 χρόνια στη φυλακή για συνεργασία με εχθρικές χώρες, προπαγάνδα και προσβολή θρησκευτικών προσωπικοτήτων", δήλωσαν στο Ρόιτερ ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Ντεραχσάν ήταν δημοσιογράφος στην Τεχεράνη πριν μετακομίσει στο Τορόντο το 2000. Έγινε γνωστός με την έκδοση οδηγιών για το πως να χρησιμοποιείται το λογισμικό για το blogging για να ανοίγονται blogs στην γλώσσα Farsi, πυροδοτώντας έκρηξη του blogging στην ιρανική γλώσσα.
O Ντεραχσάν ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση της Τεχεράνης στο παρελθόν, επισκέφθηκε το Ισραήλ το 2006. Το Ιράν όμως δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και στους Ιρανούς έχει απαγορευτεί να ταξιδεύουν εκεί.
Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης ανέφεραν επίσης την Τρίτη ότι ο εξέχων δημοσιογράφος Ισα Σαχαρκιζ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για "εξύβριση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και προπαγάνδα κατά του Ισλαμικού συστήματος".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...