Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είναι το Twitter;

Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα, που σκοπό έχουν να δώσουν μερικές βασικές πληροφορίες. Εδώ θα προσπαθήσουμε να γράψουμε ένα άρθρο για νεοφώτιστους... και όχι μόνο!
Το Twitter λοιπόν είναι μια δωρεάν social network και micro-blogging υπηρεσία, η οποία επιτρέπει στους χρήστες του να γράφουν σύντομα μηνύματα...
και να διαβάζουν τα μηνύματα άλλων χρηστών της υπηρεσίας (τα γνωστά ως tweets).
Βοηθάει τους χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους απαντώντας σε μια ερώτηση: "Τί κάνεις τώρα;" (και όχι μόνο). Το Twitter όμως... έχει μετεξελιχθεί σε ένα party place, όπου χρήστες από όλο τον κόσμο, γράφουν τις σκέψεις τους ή πράγματα που θεωρούν ενδιαφέροντα και θέλουν να τα μοιραστούν με όσους έχουν επιλέξει να τους ακολουθούν.
Ας δούμε μερικούς όρους, που σχετίζονται με το Twitter, πιο αναλυτικά:


Social Network
Εννοούμε κάθε τι με το οποίο μπορούμε να “δικτυωθούμε", να κάνουμε ένα δίκτυο ανθρώπων δηλαδή, δια μέσω του δικτύου υπολογιστών, δηλαδή του Internet.




Blogging & Micro-Blogging
Ως Blogging αναφέρουμε όλα όσα δημοσιεύουμε στο Blog μας. Δηλαδή δημοσιεύουμε μακροσκελή (post) άρθρα, Video, βάζουμε τα Link που μας αρέσουν & δίνουμε την δυνατότητα να εγγραφούν όσοι χρήστες θέλουν να συμμετέχουν και αυτοί με σχόλια. Όλο αυτό είναι το Blogging με πολύ απλά λόγια.


Micro-Blogging τώρα είναι αυτό που δίνουν υπηρεσίες όπως το Twitter, όπου αρχικά κάνεις μια εγγραφή και δημιουργείς ένα λογαριασμό (account), αποκτάς κάτι που μοιάζει σαν “η σελίδα μου στο Twitter” ή οποία έχει και εύκολη διεύθυνση π.χ. http://twitter.com/connectiongr


Το microblogging διαφέρει από το παραδοσιακό blogging, στο ότι η δημοσίευση είναι κατά κανόνα πολύ μικρότερη.




Μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρες
Καταρχήν οι 140 χαρακτήρες δεν είναι λίγοι, πιστέψτε με. Εάν θες περισσότερους, τότε πρέπει να αναρτήσεις ένα post στο blog σου και έπειτα να ποστάρεις τον τίτλο και το url στο Twitter.


Τα μηνύματα, στο Twitter, είναι κάτι σαν τα sms. Πόσα δεν έχουμε πει ή έχουμε προκαλέσει με ένα απλό sms; Απλά στο Twitter, τα μηνύματα είναι δημόσια. Σαν να στέλνεις ένα sms και αυτό να εμφανίζεται στον φωτεινό πίνακα μιας πλατείας που πίνουν καφέ οι φίλοι σου.


Εξάλλου η όλη φιλοσοφία των Twitter μηνυμάτων είναι να μπορείς να μεταδόσεις στον άλλο μια κατάσταση που γίνεται ή που τρέχει τώρα. Στο Twitter μπορείς να παρακολουθείς με την βοήθεια του search, όλα τα μηνύματα όλων των χρηστών του Twitter, για ένα συγκεκριμένο θέμα.


Κατόπιν μπορείς πολύ απλά να δημοσιεύεις μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρες, τα οποία αποθυκεύονται και παραμένουν ως ιστορικό το ένα κάτω από το άλλο & επιδέχονται σχόλια πάλι μέχρι 140 χαρακτήρες. Η έννοια “εγγραφή φίλων και γνωστών” αντικαθήστατε με το “σε κάνω follow” - “Σ’ ακολουθώ – Μ’ ακολουθείς”




Ποιος θα διαβάσει τα μηνύματα μου;
Τώρα γεννάται το μέγα ερώτημα: “Άντε και έγραψα ένα μήνυμα, Ποιος θα το δει; Ποιος θα το διαβάσει;” Αρχικά κανείς! Ναι δεν κάνω πλάκα. Ουσιαστικά με το που γραφτείς πρέπει να φτιάξεις ένα δίκτυο ανθρώπων, φίλων σου, συγγενών σου, συναδέλφων σου κλπ.


Όλους αυτούς πρέπει ή να τους ανακαλύψεις μέσα στο Twitter (εάν είναι γραμμένοι και αυτοί) με έναν από τους τρόπους που περιγράφονται παρακάτω, ή να τους προσκαλέσεις να γραφτούν κι εκείνοι για να επικοινωνείτε.


Σκέψου ότι εσύ πια, είσαι ήδη χρήστης του twitter και θα ήθελες να τους πεις: “Ακολουθήστε με” (στη γλώσσα του Twitter, του ζητάτε να σας κάνει “follow”) για να μαθαίνετε τα νέα μου. Με την σειρά σας και εσείς μπορείτε να τους προσθέσετε, ώστε να λαμβάνετε τα δικά του updates (τον προσθέτετε στο “following”).


Ουσιαστικά στον λογαριασμό σας θα σχηματιστούν δύο σύνολα ανθρώπων των


Followers - Αυτοί που σας ακολουθούν, σας διαβάζουν δηλαδή και με το που γράψετε κάτι ειδοποιούνται και το μαθαίνουν.
Following - Αυτών που ακολουθείτε εσείς και ότι γράψουν το μαθαίνετε.
Γενικά ισχύει η λογική “Σ’ ακολουθώ – Μ’ ακολουθείς” καθώς και για λόγους ευγένειας, εάν σας ακολουθήσει κάποιος τότε και εσείς θα κάνετε πιθανότατα το ίδιο και για αυτόν.




Πως θα δημοσιεύσω μεγάλα URL;
Όσον αφορά το μήκος των URLs που θέλεις να κοινοποιήσεις, υπάρχει λύση. Το Twitter φροντίζει να μικραίνει τα url, αντικαθιστώντας τα αρχικά με άλλα μοναδικά και σημαντικώς πιο μικρά σε πλήθος χαρακτήρων URL.


Έχουν δημιουργηθεί web υπηρεσίες όπως το http://tinyurl.com στο οποίο μπορείς να βάλεις μια μακροσκελή URL και να στην κάνει tiny, δηλαδή πιο μικρή και χαριτωμένη.


Υπάρχουν και αρκετά Firefox addons όπως το TinyURL Generator όπου με το πάτημα ενός button στον browser σου μπορείς να βάλεις στην μνήμη του Clipboard μια tinyurl της σελίδα που κοιτάς εκείνη την στιγμή και να την κάνεις Paste στο Twitter.com. Βέβαια εάν χρησιμοποιείς μια Desktop εφαρμογή για Twitting, αυτή η διαδικασία είναι ενσωματωμένη και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα από όλα αυτά.




Εργαλεία για ακόμα ευκολότερο Twitting
Τα updates των χρηστών που ακολουθείτε μπορείτε επίσης να τα λαμβάνετε με διάφορους τρόπους, εκτός από τον προφανή, που είναι από το site του Twitter.


Μερικοί από αυτούς είναι, μέσω e-mail, RSS, SMS , από εφαρμογές στο Facebook, μέσω Firefox Add-ons, αλλά και μέσω κάποιων εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί για το Twitter.




Τελικά τι είναι το Twitter ?
Το Twitter είναι το απόλυτο μέσο για να μένεις συνέχεια σε επαφή με τους φίλους σου, ή και άλλους που μπορεί να μη γνωρίζεις προσωπικά, αλλά σε ενδιαφέρει να μαθαίνεις τα νέα τους και τις απόψεις τους. Όπως επίσης είναι και το εργαλείο για να ανακοινώνεις ότι θες να μοιραστείς με τους άλλους!


Για να δημιουργήσετε λογαριασμό στο Twitter, απλά μεταβείτε στην υπηρεσία και κάντε κλικ στο κουμπί "New to Twitter? - Sign Up"


http://www.connection.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...