Στη δυσκολία του να είσαι σήμερα Ελληνας υπουργός Υγείας, που φθάνει μάλιστα στο αίσθημα «ντροπής», ανάμεσα στους υπουργούς των 33 ανεπτυγμένων χωρών, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μιλώντας για την πρώτη του εμπειρία σε
επίπεδο υπουργών στον ΟΟΣΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ηταν πολύ καλή επιλογή που ήλθα, γιατί αυτές οι υπουργικές συσκέψεις δεν γίνονται συχνά, η προηγούμενη ήταν το 2004. Βρήκα μιά ευκαιρία να ακούσω τι λένε και ντράπηκα γι΄ αυτά που έχουμε να πούμε εμείς σ' αυτό το περιβάλλον. Όταν οι άλλες αναπτυγμένες χώρες συζητούν για την υγεία σε εποχή οικονομικής στενότητας, συζητούν για την ανάγκη εξοικονόμισης πόρων και διεύρυνσης της ποιότητας και της ποσότητας παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Εκείνοι σκέπτονται πώς θα πρέπει να περιορίσουν το κόστος, ενώ εμείς συζητάμε για θέματα που εκείνοι, έχουν λύσει εδώ και 20 χρόνια».
«Ντρεπόμουν, λοιπόν, αλλά δεν απέφυγα, γιατι όταν είναι κανείς πολιτικός, πρέπει να είναι ρεαλιστής, δεν απέφυγα να πω σ' αυτό το διάλογο, με ποιο τρόπο συμμετέχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα συμμετέχει με την ανάγκη, σε 6 μήνες, να έχει πλήρη μηχανοργάνωση δημόσιας υγείας, τη στιγμή που όλοι αυτοί εδώ, έχουν πετύχει αυτούς τους στόχους πριν από 20ετία. Είπα ότι η Ελλάδα πρέπει να καταγράψει τι απολύτως έχει στο χώρο της υγείας ως πηγές, ανθρώπινο δυναμικό και υλικό, το οποίο ξέρουμε πως χάνεται», είπε.
«Δεν προσέθεσα αυτό που έχω αναφέρει στη χώρα μου και στη Βουλή, ως τρίτο στόχο, το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, γιατί με συμβούλευσαν συνεργάτες που έχουν χρόνια εμπειρία του ΟΟΣΑ, " μην το πείς γιατί θα καγχάσει όλο το προσωπικό του ΟΟΣΑ "», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε καθόλου». «Επειδή υπήρξαν καθυστερήσεις τουλάχιστον 20 ετών, δεν με νοιάζει η κριτική στο παρελθόν, με νοιάζει η φυγή προς το μέλλον και θα αφιερωθώ σε αυτήν. Δεν με απασχολεί να κάνω κριτική στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ που κυβέρνησαν τον τόπο, γιατί εδώ υπάρχει συνευθύνη, δεν υπάρχει μόνο κομματική ευθύνη, εδώ υπάρχει συνευθύνη».
Σχετικά με την εξασφάλιση της παράτασης έως τον Μάρτιο, αντί για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το ανανεωμένο κατά το καλοκαίρι, Μορατόριουμ, ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι έχει επεξεργασθεί τα επιχειρήματα που θα μπορέσουν να πείσουν, τα οποία και θα συζητήσει στη Βουλή πριν από τις 15 Νοεμβρίου, οπότε έχει την επίσημη συνάντηση με την τρόικα.
Στο ερώτημα για το πώς θα μπορέσουν να πεισθούν κι οι Ελληνες πολίτες ότι θα δούν άσπρη μέρα στον τομέα της υγείας, τη στιγμή που πηγαίνουν ακόμα με το φακελάκι στα νοσοκομεία, ο κ. Λοβέρδος απάντησε :
«Εάν περάσω έως και τον Μάρτιο, στο πεδίο της πραγματικής ζωής, τις αλλαγές που είπα, μετά υπόσχομαι. Υπόσχομαι ότι κι εγώ και οι συνάδελφοί μου που θα έλθουν στο μέλλον, θα μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα και για το φακελάκι στο δημόσιο χώρο, αλλά και στο χώρο της ιδιωτικής υγιείας, γιατί κι εκεί υπάρχει φακελάκι και φακελάρα μάλιστα. Εάν δεν μπορέσω να συγκρατήσω τις δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων και να κρατήσω έσοδα, να κρατήσω λεφτά του ελληνικού δημοσίου, ορισμένα των οποίων θα πάνε στην ίδια την υγεία και ορισμένα των οποίων θα πάνε πίσω στο κράτος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, εάν αυτό δεν γίνει, ότι κι αν πω θα είναι λέξεις και μόνο λέξεις. Αν αυτό γίνει μέχρι τον Μάρτιο θα είμαι ελεύθερος μετά να κάνω πολιτικές που θα συμβάλουν στον περιορισμό αυτών των ακραίων φαινομένων, να καταργηθούν οι άχρηστες ιατρικές πράξεις, είτε είναι εξετάσεις είτε δυστυχώς είναι ακόμα κι εγχειρήσεις».
Ο υπουργός Υγείας έδωσε τη συνέντευξη στο Παρίσι, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη υπουργική σύσκεψη που διοργάνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με θέμα «οι προτεραιότητες των συστημάτων υγείας την επομένη της κρίσης».
www.nooz.gr