Δύο Γερμανικοί δορυφόροι πετούν σε στενή τροχιά καθώς ετοιμάζονται να δημιουργήσουν το πιο λεπτομερή τρισδιάστατο χάρτη της γης.
Ο TanDEM-X που εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας θα προσφέρει τον...
ακριβέστερο μέχρι σήμερα υψομετρικό χάρτη του πλανήτη, πετώντας σε στενό σχηματισμό με τον πανομοιότυπο δορυφόρο TerraSAR-X, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε τροχιά από το 2007.
Οι TanDEM-X και TerraSAR-X βρίσκονται σε απόσταση 350 μέτρων ο ένας από τον άλλο καθώς πετούν γύρω από τον πλανήτη μας με 7χλμ το δευτερόλεπτο.
Σύντομα το ζεύγος που κινείται σαν να επιτελεί κάποιου είδους τελετουργικού χορεύοντας γύρω από τη γη σύντομα θα ξεκινήσει να παρατηρεί έντονα το πλανήτη και να καταγράφει. Όλες οι λεπτομέρειες καθώς και η πορεία των δορυφόρων καθορίστηκαν τη περασμένη βδομάδα.
Όπως αναφέρει και ο Μάνφρεντ Ζινκ της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας DLR "Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαστε όλοι λίγο νευρικοί καθώς η διαδικασία είναι περίπλοκη".
Οι τροχιές τους είναι έτσι καθορισμένες ώστε να μην μπορούν να συγκρουστούν, ενώ το όλο εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά.
Οι δορυφόροι θα χορεύουν στο απέραντο κενό γύρω από τη γη για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ η κοντινότερη απόσταση στην οποία θα έρθουν είναι τα 200 μέτρα.
Μάλιστα, τα ραντάρ των δύο δορυφόρων θα λειτουργούν σαν δύο ανθρώπινα μάτια καθώς διαθέτουν "στερεοσκοπική όραση".
Το Δεκέμβριο υπολογίζεται οι επιστήμονες να έχουν τελειώσει τα απαραίτητα τεστ και να ξεκινήσει η πρώτη λήψη των δεδομένων.
Στην ουσία οι δορυφόροι θα εκπέμπουν συνεχώς ραδιοκύματα τόσο από τη ξηρά όσο και από τη θάλασσα και χρονομετρώντας τα-πόσο δηλαδή κάνουν να επιστρέψουν- θα προσφέρουν ένα ψηφιακό υψομετρικό πρότυπο του πλανήτη με κατακόρυφη ακρίβεια δύο μέτρων και οριζόντια ανάλυση περίπου 30 εκατοστών, ενώ για να να έχουν τρισδιάστατη όραση, ο ένας δορυφόρος λειτουργεί ως πομποδέκτης και ο άλλος ως δεύτερος πομπός.
Μάλιστα, το όλο εγχείρημα αποτελεί μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τους χάρτες που προσέφερε η Αποστολή Τοπογραφίας Ραντάρ (STRM) που ολοκλήρωσε η NASA το 2000.
news247