Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Γιατί όχι εκλογές;

του Σταύρου Θεοδωράκη
Δεν έχω καταλάβει τι πραγματικά ζητάμε από τον Παπανδρέου. Να κάνει ή να μην κάνει εκλογές; Ο Σαμαράς λέει ότι ο Παπανδρέου καταστρέφει τη χώρα παραμένοντας στην εξουσία. Το ΚΚΕ λέει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι τόσο κακή όσο και η κυβέρνηση Καραμανλή. Ο Καρατζαφέρης βλέπει παντού προδοσίες και...
εθνικές μειοδοσίες. Ο Αλαβάνος καλεί τον Παπανδρέου να μην πατάει το πόδι του στην «ελεύθερη Αττική» (!).Ο Τσίπρας λέει ότι πρέπει να εξαφανιστεί το νωρίτερο δυνατόν (ο Παπανδρέου – όχι ο Αλαβάνος). Ενώ το «μισό» ΠΑΣΟΚ λέει ότι ο Γιώργος πρόδωσε τον Ανδρέα… Όλα αυτά λοιπόν πού καταλήγουν; Ότι δεν είναι ώρα για εκλογές;


Κάθε λογικός άνθρωπος που ακούει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης (και ορισμένους της συμπολίτευσης) να κατηγορούν για τόσα πολλά πράγματα τον Γιώργο Παπανδρέου, θα περίμενε ότι η τελευταία τους φράση θα ήταν «εδώ και τώρα εκλογές». Και όχι μόνο δεν ζητούν εκλογές αλλά όταν τις υπαινίσσεται ως λύση ο Παπανδρέου, τον βρίζουν ως εκβιαστή. Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω. Οι τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι ξεκάθαρο ότι ξεκίνησαν για να είναι μόνο… τοπικές. Τα σκουπίδια μας δηλαδή, τα πάρκα μας, οι πεζόδρομοι μας, τα αυθαίρετα μας, οι φιλαρμονικές μας… Κάποιοι, με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, θέλησαν να μετατρέψουν τις τοπικές εκλογές σε εθνικό Δημοψήφισμα. Και έτσι φτάσαμε στο σημείο οι μισοί συνδυασμοί να μας καλούν να τους ψηφίσουμε για να γκρεμίσουν την κυβέρνηση και οι άλλοι μισοί για να γκρεμίσουν το Μνημόνιο. Και όταν ο Παπανδρέου απαντά στην πρόκληση και λέει ότι αν υπερισχύσουν οι συνδυασμοί που με πολεμούν τότε θα πάμε σε εθνικές εκλογές, οι συνδυασμοί το «γυρίζουν».


Νομίζω ότι για μια φορά πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε και το σκύλο χορτάτο και την πίττα ολάκερη. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο να καταψηφίσει την «πολιτική Παπανδρέου» αλλά να τον αφήσουμε κιόλας να μας κυβερνάει και βλέπουμε. Ένα από τα δύο είναι ψέμα. Ή ο Παπανδρέου είναι ένας κακός πρωθυπουργός και πρέπει να φύγει το νωρίτερο δυνατό ή ο Παπανδρέου είναι ένας αναγκαίος πρωθυπουργός και πρέπει να μείνει μέχρι να βγούμε μια καλύτερη λύση.


Υπάρχει βεβαίως και η εκ περιτροπής πρωθυπουργία (Δευτέρα – Τετάρτη Παπανδρέου, Τρίτη – Πέμπτη Σαμαράς, Παρασκευή Καρατζαφέρης, Σαββατοκύριακο Παπαρήγα, Εορτές Αλαβάνος και Τσίπρας εναλλάξ) αλλά και αυτή ακόμη κάποιος πρέπει να την προτείνει και κάποιοι να την ψηφίσουν. Όπως υπάρχει και η λύση των εισαγόμενων πολιτικών (κατά τα πρότυπα των εισαγόμενων διαιτητών) αλλά και για αυτό κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν. Ας πάρουμε λοιπόν μια απόφαση και ας μη περιμένουμε όλα από το ΔΝΤ!


www.protagon.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...