Με την λήξη της τρίμηνης προθεσμίας για τη σχετική απόφαση, το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων της Τουρκίας κατέληξε σε ομοφωνία για την επανεγγραφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Έτσι συμμορφώνεται με την...
ανάλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είχε πει πως το ορφανοτροφείο θα επιστραφεί στο Πατριαρχείο.
Άλλωστε η απόφαση ελήφθη από το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων Βακουφιών το οποίο συνήλθε γι' αυτόν τον λόγο και είναι ενδεικτικό πως η απόφαση ανατρέπει "πληροφορίες" που ήθελαν το Συμβούλιο να αναζητά άλλους τρόπους για να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ.
Αξίζει να επισημανθεί πως είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα.
Η απόφαση για το Ορφανοτροφείο ανοίγει επίσης το δρόμο για την επιστροφή στο Πατριαρχείο 23 ακόμα Ιδρυμάτων στα Πριγκηπόννησα (Πρίγκηπος, Χάλκη, Αντιγόνη, Πρώτη).
Η εγγραφή του τίτλου στο όνομα του Πατριαρχείου αναμένεται να γίνει στο Κτηματολόγιο την επόμενη εβδομάδα.
Όσο για το κτίριο του Ορφανοτροφείου αυτό καθεαυτό, είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, η απόφαση αν και δεδομένη, από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα ενώ εκτιμάται πως δεν θα επιστραφεί μέσα στην άλλη βδομάδα το κτίριο.
Η Τουρκία, εκτός της μεταβίβασης, υποχρεούται να πληρώσει επίσης 20.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και άλλες 6.000 ευρώ ως ηθική βλάβη προς το Πατριαρχείο.
Η ανέγερση, η λειτουργία και η εκκένωση
Το Ορφανοτροφείο, στον Λόφο του Χριστού στην Πρίγκηπο, είχε ανεγερθεί από γαλλική εταιρεία που λειτουργούσε το Orient Express ως ξενοδοχείο το 1898.
Το 1902 αγοράστηκε από οικογένεια Ελλήνων τραπεζιτών και το 1903 μεταβιβάστηκε στο Πατριαρχείο που το λειτούργησε ως Ορφανοτροφείο.
Αν και οι Βαλκανικοί πόλεμοι άλλαξαν το κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εντούτοις το ορφανοτροφείο λειτουργούσε κανονικά ενώ μετά τη μεγάλη καταστροφή το 1922 φιλοξενούσε πρόσφυγες και ορφανά.
Με το Βακουφικό Νόμο του 1935 αναγνωρίστηκε το νομικό καθεστώς του Ορφανοτροφείου, ενώ, το 1936 ο τίτλος του μεταβιβάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.
Τελικά εκκενώθηκε το 1964 με την κρίση στο Κυπριακό και από τότε δεν ξαναλειτούργησε.
news247