Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Λύση μέσω ιδιωτικού φορέα

Ένα καινοτόμο σύστημα προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2012 ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά από δίωρη συνάντηση που είχε με τους προμηθευτές.
Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι...
στο χώρο των νοσοκομειακών προμηθειών θα εισέλθει ιδιωτικός φορέας και πιθανότατα από το εξωτερικό, ο οποίος μετά από διαγωνισμό θα αναλάβει τη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Ο φορέας αυτός θα αποτελείται από μία ή δύο εταιρίες, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τους διαγωνισμούς των προμηθειών, τη φύλαξη και τη διανομή των υλικών στα νοσοκομεία. Και σίγουρα όσο καλύτερες τιμές εξασφαλίζουν οι εταιρίες αυτές για το δημόσιο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος τους.
"Σας ζητώ να συνεισφέρετε στο νέο τρόπο προμηθειών με προτάσεις και ιδέες", ανέφερε ο υπουργός Υγείας και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα μετατραπεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών. Οι τεχνικές προδιαγραφές των υλικών θα μπαίνουν από νοσοκομεία ή περιφερειακές υπηρεσίες Υγείας ή ακόμη και από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, και όχι από ιδιώτες.
Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ οι λεπτομέρειές του θα γίνουν γνωστές την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου στο ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου σε συζήτηση με θέμα το νέο σύστημα προμηθειών.
Όσον αφορά τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ο κ. Λοβέρδος ήταν σαφής, εξηγώντας ότι τα ομόλογα τα οποία δεν έχουν πάρει τυπωμένα οι προμηθευτές και αφορούν τις οφειλές μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009 θα τα πάρουν μέχρι το τέλος του 2010.
Οι προμηθευτές από την πλευρά τους ζήτησαν να λάβουν τα τυπωμένα ομόλογα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Σεπτέμβριο του 2010 οι προμηθευτές θα πληρωθούν τοις μετρητοίς μέχρι το τέλος του 2010 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από το 2011 οι αποπληρωμές θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο.
Η νέα συνάντηση των προμηθευτών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσία και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη ορίστηκε για τις 15/11.
Στόχος πάντως του υπουργείου Υγείας είναι το νέο σύστημα να περιλαμβάνει μειώσεις τιμών σε αρκετά υγειονομικά είδη έως και 40%, οι οποίες θα προκύψουν όταν διασταυρωθούν τα στοιχεία και οι τιμές που ισχύουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...