Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ένσημα με κουπόνι

Έναν νέο τρόπο ασφάλισης ο οποίος έχει εφαρμοστεί ήδη αλλού, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης. Πρόκειται για το εργόσημο ή αλλιώς κουπόνι ασφάλισης και αφορά στους περιστασιακά απασχολούμενους.
Σύμφωνα με...
την εφημερίδα "Τα Νέα", οι πρώτες προτάσεις για τον τρόπο εφαρµογής του µέτρου από τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ έχουν ήδη κατατεθεί και το μόνο το οποίο έχει μείνει είναι η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.
Από τα ασφαλιστικά ταμεία θα εκδίδεται το ειδικό εργόσηµο με τη μορφή χρηματικής επιταγής η οποία θα φέρει το ποσό της αµοιβής του εργαζοµένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταµείου και στη συνέχεια θα δίνονται στους εργαζόμενους από τον εργοδότη τους ως καταβολή για την αµοιβή της παρασχεθείσας εργασίας.
Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό θα αναγράφονται στην επιταγή αυτή.
Με το σύστημα αυτό οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδηµα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδηµα του εργαζοµένου.
Αν και όπως ειπώθηκε, το κουπόνι ασφάλισης θα είναι δυνατόν να αγοράζεται από τον εργοδότη, υπάρχει η πιθανότητα να εξαργυρώνεται και από τον απασχολούµενο, µέσω µηχανηµάτων πολλαπλών συναλλαγών και ΑΤΜ νέας γενιάς.
Νέα τέτοια ΑΤΜ, περί τα 6.000 στον αριθμό, θα τοποθετηθούν σε τράπεζες, ταχυδροµεία, ΚΕΠ, καθώς και σε σούπερ µάρκετ.
Όπως εκτιμάται, με το νέο σύστημα, η ασφάλιση γίνεται φτηνότερη, όσον αφορά στην απασχόληση των περιστασιακά απασχολουµένων ενώ παράλληλα μειώνεται και η ασφαλιστική εισφορά προς το ΙΚΑ αυτής της κατηγορίας των ασφαλισµένων, από το 35,40% στο 20%.
Όπως ίσως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων στο ήδη προβληματικό ΙΚΑ, ωστόσο ο στόχος είναι να καταπολεµηθεί η εισφοροδιαφυγή.
Το µέτρο προβλέπεται στον νόµο Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό και εκτιµάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ, ενώ υπολογίζεται να λάβουν µέρος έως 300.000 περιστασιακά απασχολούµενοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 120.000 εργαζόµενοι απασχολούνται µόνο στον τοµέα φύλαξης µωρών και ηλικιωµένων προσώπων, στα σπίτια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, οι εργαζόµενοι θα είναι ασφαλισµένοι όχι µόνο για τον κλάδο σύνταξης και ασθένειας του ΙΚΑ αλλά και για το επικουρικό ΕΤΕΑΜ, ενώ µέρος των εισφορών θα πηγαίνει υπέρ ΟΕΚ, ώστε να έχουν δικαιώµατα και Εργατικής Κατοικίας.
Οι εργαζόµενοι δικαιούνται έως και 30 ηµέρες ασφάλισης ανά µήνα ή 360 ανά έτος. Το μέτρο θα ισχύσει και για τους αγρότες οι οποίοι θα ασφαλίζουν εργάτες. Η ασφάλιση θα γίνεται στον ΟΓΑ, οι παρακρατούµενες εισφορές θα ανέρχονται σε 10% επί των καταβαλλόµενων αµοιβών.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...