Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Με αρτηρίες καρδιοπαθών τα παχύσαρκα παιδιά

Με την παχυσαρκία να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα και άλλες δυτικές χώρες, νέα έρευνα Καναδών γιατρών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι αρτηρίες των παχύσαρκων παιδιών παρουσιάζουν βαθμό ακαμψίας που απαντάται συνήθως σε...
ενήλικες με καρδιοπάθεια.
Ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων BC στο Βανκούβερ εξέτασαν με υπερηχογράφημα την καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα 63 παιδιών με παχυσαρκία, μέσης ηλικίας 13 ετών, και 55 παιδιών φυσιολογικού βάρους.
Η εξέταση, που μετρά τη ροή αίματος, εντόπισε στα παχύσαρκα παιδιά βλάβες της αορτής, της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματος, η οποία τροφοδοτεί με αίμα όλες τις υπόλοιπες αρτηρίες.
«Η υγιής αορτή έχει ελαστικές ιδιότητες που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος. Όταν η ελαστικότητα χάνεται επέρχεται ακαμψία της αορτής, μια ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου» δήλωσε ο Δρ Κέβιν Χάρις, επικεφαλής της μελέτης.
Προειδοποίησε ότι «η αορτική ακαμψία σχετίζεται με καρδιαγγειακά συμβάντα και θάνατο», σημειώνοντας ότι τα αγγεία των παχύσαρκων παιδιών μοιάζουν να έχουν γεράσει πρόωρα. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αποκαθίστανται οι βλάβες με καλή διατροφή και άσκηση.
Η έρευνα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (25/10) στο Καναδικό Συνέδριο Καρδιολογίας, με τον επικεφαλής να χαρακτηρίζει τα ευρήματα του Ιδρύματος Καρδιακών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Καναδά «ανησυχητικά».


cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...