Είδος καλαμποκιού που έχει τροποποιηθεί γενετικά για να αντιστέκεται σε ζιζάνια μπορεί να «προστατεύει» και τα γειτονικά του φυτά.
Τα «χαρίσματά» του μπορεί να «μεταδίδει» σε...
κοντινά, φυσιολογικά καλαμπόκια ένα είδος γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού το οποίο αντέχει σε επιθέσεις ζιζανίων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το καλαμπόκι Bt (Bt Corn) εκτιμάται πως θα έχει ευεργετική επίδραση στα οικονομικά των αγροτών των ΗΠΑ, καθώς οι δαπάνες τους για ζιζανιοκτόνα εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ανά έτος, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «Science».
Το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι απέφερε οικονομικά οφέλη ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 14 χρόνια, όπως έδειξε η έρευνα, που εξέτασε και τις οικονομικές πτυχές της καλλιέργειάς του.
Της ομάδας ηγήθηκαν ο Γουίλιαμ Χάτσισον, επικεφαλής του τμήματος εντομολογίας του πανεπιστημίου της Μινεσότα και ο Πωλ Μίτσελ, αγροτικός οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Ουϊσκόνσιν.
Το καλαμπόκι Bt είναι ειδικά σχεδιασμένο για να παράγει μία τοξίνη με γονίδια από το κοινό βακτήριο Bacillus thuringiensis. Η τοξίνη σκοτώνει την Ευρωπαϊκή σαρανταποδαρούσα, που αποτελεί τον κύριο «εχθρό» του καλαμποκιού, αλλά είναι ακίνδυνο σε ανθρώπους και ζώα, κάτι που έκανε το εν λόγω καλαμπόκι εξαιρετικά δημοφιλές όταν εμφανίστηκε στην αγορά το 1996. Αυτή τη στιγμή αποτελεί το 63% του συνόλου των αμερικανικών καλλιεργειών καλαμποκιού.
Για να αποφευχθούν μεταλλάξεις της σαρανταποδαρούσας που θα την έκαναν ανθεκτική στην συγκεκριμένη τοξίνη, οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί επιβάλλουν την καλλιέργεια μικρών εκτάσεων με φυσιολογικά (όχι Bt) καλαμπόκια (σε ποσοστό 20%).
Η ενήλικη σαρανταποδαρούσα γεννά τα αυγά της τυχαία, σε καλαμπόκι Βt ή μη. Οι απόγονοι που εκκολάπτονται σε Bt πεθαίνουν πριν μεγαλώσουν, εξαπλωθούν και αναπαραχθούν. Οπότε, εάν υπάρχουν πολλά φυτά- «ξενιστές», φάνηκε από τη μελέτη, οι αριθμοί των σαρανταποδαρουσών στην ευρύτερη περιοχή μειώνονται δραστικά (καθώς πολλά αυγά τοποθετούνται σε «αφιλόξενο» περιβάλλον), με αποτέλεσμα η ζημιά σε μη Bt καλαμπόκια να μειωθεί επίσης. Επίσης, η μεγάλη διασπορά διασφαλίζει ότι οι σαρανταποδαρούσες που αναπτύσσουν αντοχές και επιζούν κατά πάσα πιθανότητα θα ζευγαρώσουν με σαρανταποδαρούσες που δεν μοιράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά, οπότε οι απόγονοί τους δεν θα τα έχουν επίσης.
Κατά τον Χάτσισον, αυτό δείχνει την σημασία των καλλιεργειών «φυσιολογικού» καλαμποκιού, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες από πολλούς αγρότες που θα προτιμούσαν να καλλιεργούν μόνο Bt. Επίσης, ανέφερε ότι το όφελος θα ήταν πάλι το ίδιο, ακόμα και αν οι αναλογίες ήταν 60-40 ή 50-50.
Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι πλέον κοινές στις ΗΠΑ: στα 4/5 του συνόλου των καλλιεργειών σόγιας, καλαμποκιού και βαμβακιού χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένο σπόροι. Στην Ευρώπη αποτελούν «μήλον της Έριδος», καθώς έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολλών διαφωνιών σχετικά με το κατά πόσον είναι σωστή επιλογή να διευρυνθεί η χρήση των «τροφών- Φρανκενστάιν», όπως αποκαλούνται (Frankenfoods).
www.kathimerini.gr