Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ασφάλεια κορυφής για την ασπαρτάμη

Η EFSA, κορυφαία Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων, λέει ξανά «ναι» στην κορυφαία τεχνητή, γλυκαντική ουσία!
Από τη μία πλευρά οι φήμες, οι υποθέσεις, οι συνήθως αβάσιμες κατηγορίες και από την άλλη, τα αδιαμφισβήτητα προτερήματα των ...
προϊόντων που προέρχονται από την εξέλιξη της επιστήμης των τροφίμων. Στη μέση, όπως πάντα, ο καταναλωτής που καλείται να διακρίνει την αλήθεια από την υπερβολή και να κάνει τις επιλογές του, με κριτήριο τόσο την απόλαυση, όσο, φυσικά, και την διασφάλιση της υγείας του.
Είναι προφανές ότι το μόνο «όπλο» που διαθέτουμε εμείς οι καταναλωτές απέναντι σε τέτοιου είδους διλήμματα, είναι η γνώση, με τη μορφή της έγκυρης, επιστημονικής ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πολυσυζητημένη ασφάλεια της ασπαρτάμης: ενώ δηλαδή, κάθε τόσο, κυκλοφορούν διάφορες φήμες σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της, σήμερα έρχεται μία ακόμη επίσημη επιβεβαίωση, από τα χείλη των πλέον αρμόδιων, που βάζει (ξανά) τα πράγματα στη θέση τους!
Συγκεκριμένα, μόλις τον Απρίλιο του toy 2009, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων –η περίφημη EFSA- εξέδωσε μία ανακοίνωση που λέει ακριβώς ότι, «Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει γενοτοξική ή καρκινογόνο δράση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναθεωρηθεί η καθιερωμένη τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης των 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα». Την ίδια θέση για έλλειψη στοιχείων περί καρκινογόνου δράσης έλαβε στην πρόσφατη έκθεσή του (2008) και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund).
Όσοι από εμάς, λοιπόν, προτιμούμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα, ποτά και αναψυκτικά χωρίς να προσθέτουμε στον οργανισμό μας τις περιττές θερμίδες της ζάχαρης, μπορούμε άφοβα – και μάλιστα, με νέα... ευρωπαϊκή υπογραφή!
Αυτό το ξέρατε;
Η ΕFSA είναι μια ανεξάρτητη Κοινοτική Αρχή, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως αποστολή την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τεχνικής υποστήριξης σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Αποτελεί έναν ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα, ο οποίος παρέχει στα Κράτη Μέλη επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, ώστε να λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις για τη διαχείριση πιθανών κινδύνων και να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της ζωής και της υγείας των καταναλωτών.
Η ασπαρτάμη, που κυκλοφόρησε το 1981, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια ελέγχων και δοκιμών, είναι η πιο δοκιμασμένη τεχνητή, γλυκαντική ουσία. Την ασφάλειά της έχουν υπογράψει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF), καθώς και περισσότερες από 200 επιστημονικές έρευνες!
Η περιεκτικότητά της σε θερμίδες είναι ίδια με αυτή της ζάχαρης (4 ανά γραμμάριο), αλλά η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά, παρέχοντας έτσι την ίδια γλυκύτητα σε πολύ μικρότερη ποσότητα και συμβάλλοντας στη μακροχρόνια απώλεια βάρους.
Σήμερα, η ασπαρτάμη προστίθεται σε περισσότερα από 6.000 τρόφιμα και ανθρακούχα αναψυκτικά και καταναλώνεται σε 100 και πλέον χώρες!
Ευχαριστούμε την κα Βίκυ Πυρογιάννη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, MSc Sports Nutrition για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου.


nutrimed.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...