Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται το... "τεστ αγάπης" !

Αμερικανοί επιστήμονες σχεδίασαν ένα "τεστ αγάπης" που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν η σχέση δύο ανθρώπων θα έχει ευτυχή εξέλιξη ή θα καταλήξει στον χωρισμό.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, κατάφεραν -με την χρήση του σχετικού "κουίζ"- να
προβλέψουν με επιτυχία για περισσότερα από 50 ζευγάρια , αν θα χώριζαν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Σύμφωνα με την Telegraph, το τεστ βασίζεται σε μια ψυχολογική τεχνική, μέσα από την οποία ανακαλύπτει κανείς τι σκέφτονται πραγματικά οι άνθρωποι για το σύντροφό τους. Το τεστ αξιολογεί το πόσο εύκολα οι δύο σύντροφοι συσχετίζουν το "έτερον ήμισύ" τους με θετικές ή αρνητικές λέξεις.
Αν σε κάποιον, για παράδειγμα, του έρχεται ενστικτωδώς πιο εύκολο να συσχετίσει τη σύντροφό του με μια λέξη που έχει θετικό περιεχόμενο (χωρίς να συνειδητοποιεί ότι το κάνει), τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίζει να ζει μαζί της στο μέλλον.
Το "τεστ αγάπης" περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σχέση, καθώς κι ένα πρόσθετο τεστ συσχέτισης λέξεων. Τα ζευγάρια που πήραν μέρος στην έρευνα παρακολουθούσαν σε μια οθόνη υπολογιστή τρία είδη λέξεων: "καλές" λέξεις (π.χ. σχετικές με την ειρήνη ή το μοίρασμα), "κακές" λέξεις (όπως ο θάνατος ή μια τραγωδία) ή το όνομα του συντρόφου τους. Ανάλογα με τις επιλογές και τις συσχετίσεις που καλούνταν να κάνουν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπορούσαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Αν και παλιότερα ανάλογα τεστ δεν είχαν μεγάλη επιτυχία , σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, αυτό το νέο "τεστ αγάπης" μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά συναισθήματα των δύο συντρόφων και έτσι να προβλέψει την πιθανή εξέλιξη της σχέσης τους.
Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Και ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα, όπως οι σχέσεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων, μάλλον δεν μπορούν να προβλεφθούν με ένα τεστ. Εξάλλου, οι επιστήμονες δεν πρέπει να ξεχνούν πως "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου"...
real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...