Ένα μεγάλο πείραμα για την εκμετάλλευση της κινητικής ισχύος των κυμμάτων είναι σε εξέλιξη στα νησιά Ορκνεϊ της Σκοτίας.
Θα γίνει "Σαουδική Αραβία της θαλάσσιας ενέργειας" η βόρεια ακτή της Σκοτίας; Το φιλόδοξο σχέδιο πάντως, προβλέπει ότι...
το 2020 θα τροφοδοτούνται από αυτή την εναλλακτική πηγή ενέργειας 1 εκατομμύριο 400 νοικοκυριά.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, στα νησιά Ορκνεϊ έχει τοποθετηθεί ο μεγαλύτερος σταθμός κινητικής ενέργειας των κυμάτων, που στην πραγματικότητα δεν ξεπερνά σε μήκος τα 10 μέτρα και σε πάχος το ένα μέτρο.
Πρόκειται για ένα «πτερύγιο» που έχει σταθεροποιηθεί με άγκυρα στον βυθό της θάλασσας.
Αντλεί νερό με τον ρυθμό των κυμάτων μέσω μιας τουρμπίνας που βρίσκεται στη στεριά. Στο σημείο αυτό γίνεται και η μετατροπή σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Η τουρμπίνα βρίσκεται σε έναν ατσάλινο σκελετό, πάνω σε μια πλατφόρμα. Προς το παρόν η απόδοσή της είναι 250 Kilowatt, που αρκεί για να τροφοδοτήσει με ρεύμα 150 κατοικίες. Το σημείο θεωρείται ιδανικό, γιατί το νερό κινείται διαρκώς.
Η βαρύτητα της σελήνης και του ηλίου προκαλούν δύο φορές την ημέρα ένα παλιρροϊκό κύμα ύψους τριών μέτρων στον Ατλαντικό, ο οποίος «στέλνει» το νερό στη γειτονική θάλασσα και τα Ορκνεϊ σχηματίζουν μια φυσική «αλυσίδα» ακριβώς στο σημείο εισόδου του.
Το κόστος πάντως, φαίνεται να αποτελλεί εμπόδιο στο όλο εγχείρημα.
Η κατασκευή του πρωτότυπου «πτερυγίου» στοίχισε 12 εκατομμύρια ενώ η μετατροπή του σε ένα μοντέλο που θα μπορεί να εξυπηρετήσει πραγματικές ανάγκες θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ. Ετσι, μέχρι στιγμής, αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν άλλα τέσσερα πτερύγια εντός του έτους, τα οποία θα ανήκουν σε ξένες εταιρείες και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του Ορκνεϊ, το οποίο ελέγχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας.
newsit