Εντυπωσιακή αύξηση παρατηρούν οι επιστήμονες - Το 2000 κατεγράφησαν 5 ανεμοστρόβιλοι και το 2009 έφτασαν τους 32!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ''Το Βήμα'', ο προϊστάμενος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης τονίζει πως ''στο μέλλον, εξαιτίας των...
κλιματικών αλλαγών, περιμένουμε αύξηση στη συχνότητα και στη σφοδρότητα των φαινομένων αυτών στη χώρα μας''.
Οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν τις τελευταίες μέρες την Κύθνο, την Καλαμάτα και τη Ζάκυνθο, όπως εκτιμά ο κ. Σιούτας, είχαν ταχύτητα μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων την ώρα, γι΄ αυτό και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Ο ανεμοστρόβιλος (ή σίφωνας) είναι ένα φαινόμενο τοπικό και μικρής κλίμακας αλλά από τα πιο βίαια ατμοσφαιρικά φυσικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχηματίζεται στις ίδιες ατμοσφαιρικές συνθήκες με τις καταιγίδες. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για την Ελλάδα, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθηγητής κ. Γ. Κάλλος. «Ανεμοστρόβιλος εμφανίζεται όταν οι συνθήκες τον ευνοούν, δηλαδή όταν έχει αυξημένη υγρασία και ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας» λέει ο κ. Κάλλος.
Γενικότερα, οι ανεμοστρόβιλοι «προτιμούν» τις παραλιακές περιοχές και λιγότερο τα ηπειρωτικά και το εσωτερικό της χώρας. «Το πέρασμα ενός τυπικού ανεμοστρόβιλου μέτριας έντασης συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά (λιγότερο από 10 λεπτά) και διαγράφει στο έδαφος διαδρομή μήκους 5-10 χιλιομέτρων και πλάτους από μερικά μέτρα ως περίπου 200 μέτρα».