Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Εξεταστική για τα "Greek Statistics" της περιόδου 2007- 2009

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για τα πεπραγμένα της στην Οικονομία, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος την κατηγόρησε για παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων.
Απαντώντας σε ...
επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα διερεύνησης της ενδεχόμενης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, δήλωσε ότι αυτή θα γίνει, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει για όλα, όμως η έρευνα θα αφορά ενδεχόμενες ευθύνες «οι οποίες έχουν σχέση με τη συνειδητή παραποίηση των στοιχείων και τον διασυρμό της χώρας μας λόγω αυτής τα τελευταία δύο χρόνια από το 2007 μέχρι το 2009, το οποίο δημιούργησε μια απίστευτη αναξιοπιστία για οποιονδήποτε Έλληνα ηγέτη ο οποίος θα αναλάμβανε τη χώρα».
«Να μας ελέγξετε. Άλλο όμως αυτό κι άλλο συγκεκριμένες ευθύνες, πολιτικές, οι οποίες υπάρχουνε, και πιθανώς και άλλες οι οποίες έχουν σχέση με τη συνειδητή παραποίηση των στοιχείων και τον διασυρμό της χώρας μας λόγω αυτής τα τελευταία δύο χρόνια από το 2007 μέχρι το 2009, το οποίο δημιούργησε μια απίστευτη αναξιοπιστία για οποιονδήποτε Έλληνα ηγέτη ο οποίος θα αναλάμβανε τη χώρα. Κι ευτυχώς υπήρξε αλλαγή, διότι μπόρεσε να πει (η κυβέρνηση), κάνουμε μια νέα αρχή. Διότι δεν θα πίστευε ποτέ κανείς την προηγούμενη, διότι πια είχε κάνει συστηματική αλλοίωση των στοιχείων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να πληροφορηθεί αν θα γίνει η Εξεταστική για την Οικονομία, καθώς, όπως είπε, από τη μία το αίτημα ακόμη εκκρεμεί, από την άλλη υπάρχουν δηλώσεις μέσα από την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να γίνει. Αφετέρου ζήτησε να διευρυνθεί ο χρόνος της έρευνας από την περίοδο της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα. Όπως ανέφερε, πρέπει να εξεταστούν οι περίοδοι: του Χρηματιστηρίου, της ΟΝΕ, «την αμαρτωλή περίοδο του 2000 έως 2004 με τα ολυμπιακά ακίνητα», την περίοδο Αλογοσκούφη, «που κατήγγειλε στις Βρυξέλλες τη δημιουργική λογιστική», των σκανδάλων της ΝΔ, και των «κουμπάρων», των λαθών του 2007 έως το 2009, των λαθών της σημερινής κυβέρνησης «όταν έβγαινε ο υπουργός και έλεγε θα φορολογήσουμε τις καταθέσεις κι έφυγαν στο εξωτερικό 40 δισ.». «Πρέπει να μάθει ο Έλληνας γιατί δέχθηκε αυτή την προσβολή στο εισόδημά του, γιατί βρίσκεται σε αυτή την καχεξία», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε «ένα θέατρο του παραλόγου» με τη ΝΔ να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι τεχνητά φούσκωσε το έλλειμμα του 2009, μας λέει ότι «πρόβλημα δεν υπήρχε, αλλά εμείς παραποιήσαμε τα στοιχεία για να αποφύγουμε τις ευθύνες μας και προεκλογικές δεσμεύσεις, παραποιήσαμε τα στοιχεία». «Καταλαβαίνω την αντίδραση. Εξ ιδίων τα αλλότρια. Διότι αυτή ήταν η μαγική φόρμουλα που οι ίδιοι χρησιμοποίησαν, όχι εμείς, το 2004 για να αποποιηθούν των δικών τους ευθυνών», είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σκόπιμα και απολύτως συνειδητά, έκαναν κραυγαλέες αλχημείες φτάνοντας στο σημείο να αλλάξουν ακόμη και τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών. Όπως είπε αυτή η αλχημεία κόστισε βαριά στην Ελλάδα, για τον λόγο ότι τελικώς αυτό που κατάφερε ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα σε βάρος της χώρας. «Η κριτική ήταν καταστροφική. Κατηγορηθήκαμε ότι εξαπατήσαμε την Ευρώπη. Αδίκησε τη χώρα μας και τελικά τις προσπάθειες του λαού για την είσοδο στην ΟΝΕ. Ουδείς είχε αμφισβητήσει την είσοδο στο ευρώ, πριν τις εξελίξεις αυτές» είπε.
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση και για την πολιτική της στη συνέχεια, από το 2007 έως το 2009, με πρώτη επίπτωση ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει σε επιτήρηση το 2009, για δεύτερη φορά, «για το έλλειμμα του 2007 που η Γιούροστατ επανεκτίμησε ανοδικά». Ωστόσο, όπως είπε, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συνετίστηκε, συνέχισε και στο παρά πάντα έκρυβε ότι τα «έκανε θάλασσα». «Έκανε αυτή την πρωτοφανή σε μέγεθος παραποίηση των στοιχείων κι ένα ακόμη ατόπημα που πληγώνει πια βαριά την Ελλάδα, πληγώνει καίρια την αξιοπιστία της», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπήρωσε ότι αν δεν άλλαζε η κυβέρνηση και δεν υλοποιούσε τη συγκεκριμένη πολιτική της θα μαζεύαμε τα συντρίμμια της οικονομίας μας σήμερα.
«Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη», είπε και απευθυνόμενος προς τον κ. Καρατζαφέρη ρώτησε: «Δεν πιστεύω ότι έχετε αντίρρηση να διερευνηθούν οι ευθύνες εκείνων που είχαν τη φαεινή ιδέα να αποκρύψουν την αλήθεια και να στείλουν επισήμως ψευδή στοιχεία στην ΕΕ δύο μέρες προς τις εκλογές του 2009;». Αυτό δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση, είπε και πρόσθεσε ότι τον ρωτούν ξένοι ηγέτες "μα κανείς δεν έχει ευθύνη στη χώρα σας για την παραβίαση των στοιχείων;".
Ο πρωθυπουργός κατέληξε ότι ο ίδιος δεν αμφισβητεί την σκοπιμότητα «να συζητήσουμε για τις πολιτικές αποφάσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων». «Έχω κάθε λόγο να κρίνουμε και να συγκρίνουμε αποφάσεις και πολιτικές του παρελθόντος. Να φωτίσουμε τις πολιτικές αυτές για τις μελλοντικές γενιές αλλά και για να μπορεί να κρίνει ο ελληνικός λαός καλύτερα τις πραγματικές διαφορές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Όμως το επίκεντρο της Εξεταστικής Επιτροπής που θα γίνει δεν μπορεί να μην είναι όχι η γενική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής όχι των τελευταίων είκοσι και τριάντα ετών, αλλά οι συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις που οδήγησαν στην κατάφωρη παραποίηση των στοιχείων της περιόδου 2007 - 2009, που τελικά μας οδήγησε στη μεγαλύτερη δοκιμασία που γνώρισε η χώρα μας ποτέ».
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Καρατζαφέρης είπε προς τον πρωθυπουργό πως «κινδυνεύει να εκτεθεί για το δικό του διάστημα διακυβέρνησης» και ζήτησε να κληθεί ο κ. Γιούνκερ για να ξεκαθαρίσει τα όσα είπε.
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση λιποτάκτησε ελπίζοντας να χρεοκοπήσει η χώρα στα δικά μας χέρια, η σημερινή κυβέρνηση κάνοντας το πατριωτικό της καθήκον αποδέχθηκε τις ευθύνες της να σώσει τη χώρα, χωρίς μαγικές φόρμουλες «γιατί δεν υπάρχουν» και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. «Να είμαστε ειλικρινείς. Διαφθορά υπάρχει στη χώρα και το ξέρουμε όλοι και το ξέρουν όλοι παγκοσμίως», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τις Εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας.
«Θα κρυβόμασταν εμείς από τις πραγματικότητες;» ρώτησε και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα χρέη των νοσοκομείων, τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, το ετεροβαρές φορολογικό σύστημα, τις γαλάζιες συνεντεύξεις, την πολιτική προνομίων για τις τράπεζες όταν δεν είχαν ανάγκη και όχι σήμερα, όπως τόνισε. Τέλος, επανέλαβε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να «μιλήσουμε για οποιαδήποτε περίοδο. «Εδώ είμαστε. Να μας ελέγξετε», είπε.


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...