Πύκνωσαν και πάλι χθες οι φήμες στην αγορά για επικείμενο μεγάλο deal της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Popular Bank! Η φήμη που διέτρεξε τα χρηματιστηριακά γραφεία και έφθασε μέχρι τα
dealing room του Λονδίνου ανέφερε ότι οι ισχυροί άνδρες των δύο ομίλων, Μ. Σάλλας και Α. Βγενόπουλος, βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο συζητήσεων και είναι πιθανό να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες η συμφωνία.
Οι φήμες για τις δύο τράπεζες έχουν έλθει κατ’ επανάληψη στο...
χρηματιστηριακό προσκήνιο εδώ και πολλούς μήνες, αλλά έχουν διαψευσθεί επανειλημμένα από τις δύο διοικήσεις. Η πιο σκληρή διάψευση είχε γίνει πριν από την κορύφωση του ελληνικού δράματος, τον περασμένο Μάρτιο, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της MPB, κ. Ευθύμιο Μπουλούτα: «Είναι αποκύημα φαντασίας αυτό το ενδεχόμενο και ειλικρινά απορώ ποια συμφέροντα θέλουν να εξυπηρετήσουν όσοι προωθούν αυτό το deal», είχε δηλώσει τότε ο κ. Μπουλούτας.
Από τότε, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι και οι φήμες για σύγκλιση των δύο τραπεζών επανέρχονται διαρκώς στο προσκήνιο, καθώς η ελληνική κρίση και η επικείμενη αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα οδηγούν τις τράπεζες στην επεξεργασία πολλών εναλλακτικών σεναρίων για το μέλλον και στο τραπεζικό παρασκήνιο οι… θερμοκρασίες των διεργασιών παραμένουν υψηλές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς, που εκτιμούν ότι η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Πειραιώς για την ΑΤΕ και το Τ.Τ. σχετίζεται και με την πρόοδο των συζητήσεων με την MPB.
Σύμφωνα με τα πιο «προχωρημένα» σενάρια, οι δύο τράπεζες προωθούν μια συγχώνευση μεταξύ ίσων (1,341 δις. ευρώ ήταν χθες η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς, 1,329 δις. ευρώ της MPB), με ανταλλαγή μετοχών. Άλλες εκδοχές των σεναρίων κάνουν λόγο για συμμετοχή της MPB ή της «αδελφής» MIG σε αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, με έκδοση νέων μετοχών ή μετατρέψιμων ομολογιών. Κανένα από τα σενάρια, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τις δύο διοικήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τον «πόλεμο» με τις εκατέρωθεν προσφορές επιθετικών εξαγορών, που είχε ξεσπάσει το 2007, οι κ.κ. Σάλλας και Βγενόπουλος έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους και αρκετές πληροφορίες που κάνουν το γύρο της αγοράς κάνουν λόγο για συναντήσεις των δύο ανδρών. Πάντως, στο τέλος του έτους λήγει το «μορατοριούμ» στο οποίο είχαν καταλήξει αρχικά, το οποίο προβλέπει αποχή από επιθετικές ενέργειες ως το τέλος του 2010 και, παρότι στη σημερινή συγκυρία τέτοιες κινήσεις δεν φαίνεται ότι ευδοκιμούν, θεωρητικά η MPB θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς της Πειραιώς, καθώς μάλιστα η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα δεν έχει λάβει κεφαλαιακές ενισχύσεις και η διοίκησή της έχει «λυμένα χέρια» για εξαγορές.
Στα χαρτιά, εξάλλου, η συγχώνευση των δύο τραπεζών φαίνεται ελκυστική, καθώς έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά εταιρικής κουλτούρας και αρκετά υψηλό βαθμό συμπληρωματικότητας δικτύων. Η UBS σε πρόσφατη ανάλυσή της για τα σενάρια συγχωνεύσεων υπολόγιζε, μάλιστα, ότι ένας «γάμος» των δύο τραπεζών θα απελευθέρωνε πρόσθετη αξία 21% για τους μετόχους, που ήταν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στα σενάρια που εξετάσθηκαν στη συγκεκριμένη ανάλυση.
Από την άλλη, βέβαια, πρόκειται για ένα deal εξαιρετικά σύνθετο, που θα απαιτούσε μεγάλη προεργασία και καλή θέληση για να προχωρήσει. Εκτός από το προφανές ερώτημα για το πώς θα κατανεμηθεί η ισχύς μεταξύ των διοικητικών ομάδων των δύο τραπεζών στο ενιαίο σχήμα, όπου θα κληθούν να συνυπάρξουν δύο πολύ ισχυρές προσωπικότητες του τραπεζικού και επιχειρηματικού στερεώματος, ένα άλλο σοβαρό ερώτημα είναι και το αν ο νέος όμιλος θα έχει έδρα των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα ή στην Κύπρο. Τη συγχώνευση, εξάλλου, θα πρέπει να «ευλογήσουν» δύο κεντρικές τράπεζες. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αντιμετωπίζει κατά παράδοση με αυστηρότητα, αν όχι επιφυλακτικότητα, τέτοιες σοβαρές ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα.
www.banksnews.gr