Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Εγκαίνια από τον Π. Γερουλάνο του Αρχαιολογικoύ Μουσείου της Άρτας

«Το μουσείο που εγκαινιάσαμε σήμερα, είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Άρτας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί και παραδίδεται πλέον στην πόλη και τον κόσμο της Άρτας. Είναι ευχής έργο αυτό το μουσείο να αγκαλιαστεί, ώστε να καταφέρει να...
γίνει πηγή πλούτου σε όλη την περιοχή». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, μετά τα εγκαίνια απόψε στην Άρτα του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.
Προηγουμένως ο κ. Γερουλάνος επισκέφθηκε τον Βυζαντινό Ναό της Παρηγορίτισσας και ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του όπου και ενημερώθηκε και για τα έργα συντήρησης που γίνονται. Στη συνέχεια επισκέφθηκε σε διπλανό χώρο, ένα μικρό Μουσείο όπου μεταξύ άλλων στεγάζεται εκεί και η Άγια Τράπεζα της Παρηγορίτισσας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας που εγκαινίασε ο κ. Γερουλάνος, στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για αυτό το σκοπό, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου του Γ΄ ΚΠΣ. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και μόλις 300 μ. από τη σύγχρονη γέφυρα, από την οποία διέρχεται ο κεντρικός οδικός άξονας Ιωαννίνων-Άρτας.
Η αρχιτεκτονική και διαρρύθμιση του μουσείου
Το Μουσείο αποτελείται από δύο στάθμες, μία υπόγεια και μία ισόγεια. Το ισόγειο, που φιλοξενεί τους εκθεσιακούς χώρους μαζί με τους χώρους κοινού, τα εργαστήρια συντήρησης, τη βιβλιοθήκη και τους χώρους του Γραφείου Αρχαιοτήτων Άρτας, καταλαμβάνει επιφάνεια 1775 τ.μ., από τα οποία τα 500 τ.μ. αποτελούν τους καθαρά εκθεσιακούς χώρους. Οι χώροι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών περιλαμβάνουν εκδοτήριο εισιτηρίων, βεστιάριο, κατάστημα ειδών προς πώληση, χώρους υγιεινής, αναψυκτήριο, αίθουσα πολυμέσων και πολλαπλών χρήσεων καθώς και αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο υπόγειο, που καταλαμβάνει αντίστοιχη με το ισόγειο έκταση, βρίσκονται οι χώροι αποθήκευσης των ευρημάτων και οι χώροι με το μηχανολογικό εξοπλισμό του Μουσείου.
Οι εκθεσιακοί χώροι περιλαμβάνουν δύο επιμήκεις αίθουσες και μία μικρότερη, που διατάσσονται σε σχήμα Π γύρω από το αίθριο του κτιρίου. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009 στα πλαίσια του Έργου «Έκθεση - Εξοπλισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας», προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ηπείρου (Γ΄ ΚΠΣ), περιλαμβάνει ευρήματα κατά κύριο λόγο από τις σωστικές ανασκαφές στην Αμβρακία (σημερινή Άρτα) και σε μικρό ποσοστό από άλλες θέσεις του Νομού.
Η Αμβρακία, η σημαντικότερη αποικία των Κορινθίων -μαζί με την Κέρκυρα- στη ΒΔ Ελλάδα, ιδρύθηκε το 625 π.Χ. σε θέση που συνδύαζε σημαντικά στρατηγικά και εμπορικά πλεονεκτήματα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό, πολιτικό και οικονομικό κέντρο της Ηπείρου. Η πόλη έφτασε στο απόγειό της το 295 π.Χ., όταν ο βασιλιάς των Μολοσσών Πύρρος, την επέλεξε ως πρωτεύουσα του κράτους του και την κόσμησε με ναούς, δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα και εξαίρετα έργα τέχνης.
Στον Προθάλαμο της Αίθουσας Α παρουσιάζεται η Ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στην Άρτα και οι χρόνοι πριν από την ίδρυση της Αμβρακίας (Παλαιολιθική περίοδος, Εποχή Χαλκού, Γεωμετρικοί χρόνοι), μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα τέχνης της κάθε περιόδου.
Το μεγαλύτερο τμήμα της Αίθουσας Α είναι αφιερωμένο στο Δημόσιο Βίο των Αμβρακιωτών και τις διαφορετικές εκφάνσεις του, όπως οι πολιτικοί θεσμοί, η οικονομία, το εμπόριο, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, τα δημόσια κτίρια, η ψυχαγωγία και η δημόσια λατρεία, με την έκθεση-παρουσίαση χαρακτηριστικών κατά περίπτωση αρχαιοτήτων, όπως λ.χ. λίθινα ψηφίσματα, χάλκινα και αργυρά νομίσματα, εισηγμένα πήλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια από τοπικά εργαστήρια κοροπλαστικής κ.α. Παρουσιάζεται επίσης η λατρεία και τα ιερά εκτός των τειχών της Αμβρακίας αλλά και τα όμορα με αυτήν φύλα (Αθαμάνες, Αμφιλόχιοι κ.α.). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον πιο σημαντικό τειχισμένο οικισμό των Μολοσσών, το Όρραον.
Στο τέλος της Αίθουσας Α, επιχειρείται προσπάθεια ανασύστασης της εικόνας ενός αρχαίου νεκροταφείου, με τους πιο αντιπροσωπευτικούς τύπους τάφων και επιταφίων στηλών σε όλη τη διάρκεια ζωής της πόλης. Η αναφορά στα Νεκροταφεία της Αμβρακίας συνεχίζεται και στην επόμενη Αίθουσα, όπου παρουσιάζεται το «Πολυάνδριο», το δημόσιο σήμα που ίδρυσε η πόλη για να τιμήσει νεκρούς μαχητές της. Εκτίθενται επίσης αντιπροσωπευτικά σύνολα κτερισμάτων -αγαπημένα αντικείμενα στη ζωή που συνόδευαν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία- καλύπτοντας μεγάλο φάσμα από τους αρχαϊκούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ η ενότητα ολοκληρώνεται με σύντομη αναφορά στα ταφικά έθιμα και τις επικρατούσες ταφικές πρακτικές. Στην επόμενη Αίθουσα του Μουσείου, που είναι αφιερωμένη στις οικίες της Αμβρακίας, επιχειρείται προσπάθεια απόδοσης μίας οικίας, με την παρουσίαση των πιο αντιπροσωπευτικών της χώρων (οίκος, λουτρό, ανδρώνας, γυναικωνίτης, αυλή) καθώς και των πιο σημαντικών δράσεων, που λάμβαναν χώρα σε αυτή («εγκαίνιο», οικιακή λατρεία, μαγείρεμα, ύφανση κ.α.).
Το τέλος της Αίθουσας αλλά και της Έκθεσης είναι αφιερωμένο στο τέλος της Αμβρακίας και στην πολιορκία της το 189 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Στην έξοδο από την Αίθουσα, τρεις χαρακτηριστικές φωτογραφίες συνδέουν την αρχαία Αμβρακία με τη βυζαντινή, οθωμανική και σύγχρονη πόλη της Άρτας.
Στο Αίθριο του Μουσείου εκτίθενται επιτάφιες στήλες από τα Νεκροταφεία της Αμβρακίας, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου έχει ανακατασκευαστεί τμήμα δρόμου με οικίες της αρχαίας Αμβρακίας, συστάδα κιβωτιόσχημων τάφων/θηκών καθώς και τμήμα εγκαταστάσεων ελαιοτριβείου.
Αύριο ο υπουργός Πολιτισμού, θα επισκεφθεί την αρχαία Νικόπολη και το νέο Μουσείο που πρόσφατα λειτούργησε.
Συνάντηση με συμβασιούχους
Έξω από το Μουσείο της Άρτας τον κ. Γερουλάνο περίμεναν συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, με πανό και συνθήματα για τα αιτήματα τους. Ο κ. Γερουλάνος τους πλησίασε και συνομίλησε για λίγο μαζί τους και στην συνέχεια αντιπροσωπεία των συμβασιούχων είχε συνάντηση μαζί του, λίγο πριν τα εγκαίνια σε ένα γραφείο του μουσείου. Για το θέμα των συμβασιούχων ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:
«Υπάρχει μια σειρά από αιτήματα των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού. Πολλά από αυτά μπορούμε να ικανοποιήσουμε και ήδη ικανοποιήσαμε την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Με νομοσχέδιο που περάσαμε αυτό το εξασφαλίσαμε και κάναμε ένα μεγάλο βήμα, γιατί είχε δημιουργηθεί μια τεράστια αδικία από την προηγούμενη κυβέρνηση, που τώρα αποκαταστάθηκε. Υπάρχουν μερικά αιτήματα ακόμη, και το μόνο που μπορώ να πω σε αυτή την φάση, είναι ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν σε αυτά τα οποία έχουμε πει, ότι δηλαδή θα δουλέψουμε για να προχωρήσουμε αυτά τα θέματα».


AΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...