Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Δίαιτα... με ντόνατς!

Ντόνατς με καρύδα, σνακ με ξηρούς καρπούς, μπισκότα με σοκολάτα, τσιπς με αλάτι... Αμερικανός επιστήμονας διαπίστωσε ότι μπορεί να αδυνατίσει κανείς χωρίς να στερείται καμία από τις παραπάνω γευστικές απολαύσεις. Αντιθέτως, να χάνει βάρος καταναλώνοντας μόνο τέτοιες!
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Χάουμπ από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, για την...
απώλεια βάρους αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι ο υπολογισμός των θερμίδων και όχι η διατροφική αξία των τροφίμων.


Τη θεωρία του μάλιστα δεν τη δοκίμασε πάνω σε εθελοντές, αλλά στον ίδιο τον εαυτό του. Ακολουθώντας την παραπάνω... βολική δίαιτα, κατάφερε να χάσει μέσα σε δύο μήνες δεκατέσσερα κιλά!


Το μόνο που έκανε ήταν να μειώσει την καθημερινή πρόσληψη φαγητού κατά 800 θερμίδες. Αντί λοιπόν να λαμβάνει 2.600 θερμίδες, όσο καίει κατά μέσο όρο καθημερινά ένας άντρας με βάρος 100 κιλά, εκείνος κατανάλωνε 1.800 και έτσι έκαιγε πολύ περισσότερες θερμίδες απ' όσες λάμβανε. Μέσα σε δύο μήνες, ο δείκτης μάζας του σώματός του έπεσε από 28,8 -τον κατέτασσε ανάμεσα στους υπέρβαρους- σε 24,9 που θεωρείται εντός των φυσιολογικών ορίων. Σήμερα, ο καθηγητής Χάουμπ ζυγίζει 86 κιλά.


Ενα εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνάς του όμως, πέρα από την απώλεια των παραπανίσιων κιλών χωρίς γευστικές στερήσεις, είναι το γεγονός ότι η γενικότερη υγεία του δεν φάνηκε να επηρεάζεται από το «ανθυγιεινό σχήμα» που ακολούθησε στη διατροφή του. Το αντίθετο μάλιστα! Η κακή χοληστερόλη του (LDL) έπεσε κατά 20%, ενώ η καλή (HDL) αυξήθηκε επίσης κατά 20%.


Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των τριγλυκεριδίων. Οπως εξηγούν ειδικοί διατροφολόγοι, η βελτίωση των παραπάνω δεικτών ήταν αναμενόμενη αφού τα παραπανίσια κιλά είναι αυτά που τις περισσότερες φορές προκαλούν διαταραχές της υγείας, όπως υπέρταση, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη. Παρ' όλα αυτά, ο καθηγητής Χάουμπ επισημαίνει ότι μπορεί το «σχήμα» αυτό να οδηγεί στην επιθυμητή απώλεια βάρους, ωστόσο δεν θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα για το αδυνάτισμα και όποιος το ακολουθεί, συστήνεται να επιστρέφει μετά σε μια ισορροπημένη διατροφή.


dete.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...