Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Κλείνουν «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα δυο πανεπιστημιακά νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο», καθώς η έλλειψη χρηματοδοτήσεων έχει προκαλέσει μπλακ άουτ στα χειρουργεία, αλλά και προβλήματα στην εκπαίδευση των φοιτητών της ιατρικής.
Ειδικότερα στο «Αρεταίειο», ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο με εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις, η κατάσταση είναι...
«στο κόκκινο». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου χειρουργός Δ. Βώρος, από τα 1.500 χειρουργεία, γίνονται μόνο τα 1.000 λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης.


Σε ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί 2.500 ογκολογικούς ασθενείς το χρόνο, η μάχη όπως επισημαίνει ο καθηγητής «είναι καθημερινή»,καθώς δίδεται καθημερινά αγώνας για να αντιμετωπιστούν τα χειρουργικά και τα ακτινολογικά προβλήματα. Εκτός όμως από τα ιατρικά, υπάρχουν και τα εκπαιδευτικά προβλήματα, αφού οι 200 φοιτητές ιατρικής που σε καθημερινή βάση δέχεται το νοσοκομείο, ειδικεύονται πλέον σε λιγότερες ιατρικές πράξεις με αρνητικά αποτελέσματα για την κατάρτιση τους.


Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι το «Αρεταίειο» χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από το Υγείας, με αποτέλεσμα η επιχορήγησηνα έχει περιοριστεί στο 30%. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι υπάρχει και ένα 40%σε κενές θέσεις λόγω παύσης των διορισμών και συνταξιοδότησης εργαζομένων, εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται «στην εντατική».


Ηπιότερη η κατάσταση στο «Αιγινήτειο»που έχει τα ίδια προβλήματα υποχρηματοδότησης,και το μόνο που το σώζει είναι ότι ασχολείται με ψυχικά νοσήματα και όχι με χειρουργικές επεμβάσεις. Ωστόσο και εκεί τα ελλείμματα συσσωρεύονται και η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο.


Το Υπουργείο Παιδείας από τη μεριά του, επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει διάβημα στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν από 2 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε νοσοκομείο.


star.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...