Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Μετά τον σεισμό και τη χολέρα, ο τυφώνας Τόμας

Τουλάχιστον επτά ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες, που προκάλεσε ο τυφώνας Τόμας, με τις σφοδρές βροχοπτώσεις, στους καταυλισμούς των άστεγων σεισμοπαθών στην Αϊτή.
Το κέντρο του τυφώνα απομακρύνθηκε από τις βόρειες ακτές της Αϊτής και οι αρχές ελπίζουν ότι τα χειρότερα πέρασαν, όμως μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι...
εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για ισχυρές βροχοπτώσεις.


Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε ότι παρότι «η Αϊτή, σχετικά, ξέφυγε από τον κίνδυνο, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε».


Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοδυτική επαρχία Γκραντ Ανς, δύο στο νότο και άλλος ένας στην Μπελ Ανς, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Αϊτής Αλτά Ζαν-Μπατίστ.


Πλημμύρες αναφέρθηκαν στις παράκτιες πόλεις Λε Καΐ, Ζακμέλ και Λογκάν. Στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, που παραμένει σημαδεμένη από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε 250 με 300.000 ανθρώπους, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι υπέμειναν την κακοκαιρία κάτω από τέντες και μουσαμάδες, σε καταυλισμούς γεμάτους λάσπη.


Ο ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για ακόμα μια καταστροφή στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, που αντιμετωπίζει μια θανάσιμη επιδημία χολέρας με τουλάχιστον 445 νεκρούς, πέραν της γενικευμένης καταστροφής από το σεισμό.


Με τις πλημμύρες και την επιδημία χολέρας αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην διοργάνωση των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 28 Νοεμβρίου, ωστόσο οι αρχές δεν ανέβαλαν την διαδικασία.


Ο ΟΗΕ αναμένει ότι οι πλημμύρες θα επιδεινώσουν την επιδημία χολέρας στη χώρα.


www.nooz.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...