Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα

Σε έξαρση βρίσκονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ελλάδα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Ατόνησε η ενημέρωση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σε αυξητική τροχιά βρίσκονται τα κρούσματα AIDS και σύφιλης στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι περιπτώσεις οροθετικών μειώνονται δραματικά, ενώ...
οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για ελλιπή προγράμματα ενημέρωσης και για ταυτόχρονη, έλλειψη στη λήψη απαραίτητων μέτρων καταπολέμησης των ασθενειών.
Γκρίζα είναι τα νούμερα που αντιστοιχούν σε ανθρώπου που πάσχουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ενώ τα νέα κρούσματα AIDS ξεπερνούν τα 600 από 450 που ήταν πριν από δύο χρόνια. Το χειρότερο είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και νεογέννητα.
Συνολικά, οι οροθετικοί στην Ελλάδα ανέρχονται στους 10.450 και από αυτούς οι 5.100 ακολουθούν θεραπεία. Αντίστοιχα, τα νέα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν ορατά μέσα σε περίπου 10 χρόνια, φτάνοντας πέρυσι τα 500, έναντι μόλις 60 στις αρχές της δεκαετίας.
Επιδημιολόγοι τονίζουν ότι η χώρα μας εμφανίζει αρνητική επιδημιολογική εικόνα στο AIDS, καθώς τα στοιχεία δείχνουν συνέχιση της αυξητικής τάσης.
Το 2008 μας δηλώθηκαν 450 νέα κρούσματα, το 2009 καταγράφηκε αύξηση (600 νέα κρούσματα), ενώ αυξημένα αναμένονται τα νούμερα και φέτος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη, καθώς την τελευταία πενταετία έχει ατονήσει η ενημέρωση.
Αν για παράδειγμα διαπιστωθεί έγκαιρα ότι η μητέρα είναι οροθετική, μπορεί να της χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή και να περιοριστεί στο 0,8% έως 2% η πιθανότητα μόλυνσης του νεογέννητου. Αν δεν γίνει διάγνωση και θεραπεία, ο κίνδυνος μόλυνσης του παιδιού φτάνει το 25%.


News247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...