Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Την είπαν με τιτιβίσματα στον πρωθυπουργό

Αν δεν είχαμε και τους twitterάδες, η διαδικτυακή “συζήτηση” του πρωθυπουργού με τους νέους σίγουρα θα αναδεικνυόταν η πιο πληκτική συνέντευξη πρωθυπουργού στην παγκόσμια πολιτική ιστορία. Μια συζήτηση που κράτησε κάτι λιγότερα από μια ώρα, περιείχε μόλις εφτά ερωτήσεις, εκ των οποίων μόλις οι δύο προήλθαν από τα μηνύματα των...
χρηστών του facebook και του twitter, που είχαν έξι γενικόλογες απαντήσεις, και μόλις μια σχετικά επιτυχημένη απάντηση.


Εθνικές εκλογές "αν ο ελληνικός λαός πει φτάνει"
Το χρονικό:


Όλοι στηθήκαμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μας στις 15:00 μετά το μεσημέρι, τότε όπου για μισή και πλέον ώρα το μόνο που βλέπαμε ήταν μια εικόνα ότι... στις 15:00 θα άρχιζε η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου.


Xρήστη twitter: “Τα πρώτα 27 λεπτά της συνέντευξης, ο Παπανδρέου είπε τα καλύτερα...!”.


Όταν επιτέλους εμφανίσθηκε στο stream ο πρωθυπουργός, μας έκανε μια εισαγωγή, α λά κεντρικό δελτίο ειδήσεων Mega, κάνοντας λόγο για την οικονομική κρίση:


“Τον τελευταίο χρόνιο καταφέραμε να ξεφύγουμε από τη χρεοκοπία. Έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις”, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: “Αποτρέψαμε όχι μόνο τη χρεοκοπία του κράτους, αλλά και τη χρεοκοπία των δικών σας ονείρων”.


Οι ερωτήσεις:


Λίγο πολύ αναμενόμενες, άλλες διατυπωμένες καίρια και ουσιαστικά, άλλες γενικές και μια ερώτηση – τοποθέτηση.


Η ερώτηση – τοποθέτηση λοιπόν ακούστηκε και πρώτη, δια στόματος εκπροσώπου των G700, ο οποίος μίλησε για την ανεργία – φυσικά. Μια ερώτηση που διήρκεσε όσο μια απάντηση και αν είχε συμπτυχθεί θα ήταν ίσως η πιο ενδιαφέρουσα της συνέντευξης.


Η ουσία λοιπόν ήταν ότι υπάρχουν νέοι με υψηλή κατάρτιση οι οποίοι δεν μπορούν βρουν δουλειά, με αποτέλεσμα να περιμένουν απασχοληθούν στο δημόσιο. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλοί ανειδίκευτοι με επίσης υψηλό δείκτη ανεργίας. Κάτι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να συνδεθεί η εκπαίδευση με την εργασία, να υπάρχουν επιδοτήσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα, κτλ.


Dimflo
όλοι οι Έλληνες ξεκινάνε για ερώτηση και καταλήγουν σε τοποθέτηση #greekpmlive


nassoskappa
θέλουμε σαφείς ερωτήσεις και σαφείς απαντήσεις. Δύσκολο; #GreekPMlive


iamnotasaint
Η ερώτηση είναι "γιατί υπάρχει γεννιά των 700 ευρώ"; Όχι άλλη ξύλινη γλώσσα μουσάτε, δεν είναι έτσι οι νέοι σήμερα. #GreekPMLive


Ο πρωθυπουργός απάντησε γενικά, λέγοντας πως πρόκειται για πρόβλημα που υπάρχει στην ανταγωνιστικότητα. “Με άλλα λόγια”, είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, “θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας για να αποκτήσουμε πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες”.


Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να παράγουμε προϊόντα αξίας για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να μπορέσει η αγορά εργασίας να αναπτυχθεί.


bunnysuicides
παιδιά δεν κατάλαβα την πρώτη ερώτηση, ούτε την απάντηση #GreekPMLive


JimJesusChrist
Σε ερώτηση για την ανεργεία των νέων η απάντηση είναι η λύση του προβλήματος σε διεθνές επίπεδο. Γιώργοοοοοο σύνελθε #GreekPmLive


dimndal
Ξέχασα την ερώτηση δεν μπορώ να παρακολουθήσω την απάντηση. Συντομεύετε please! #GreekPMLive


Ερώτηση δεύτερη:


Ο Zuckerberg, ιδρυτής του Facebook, είναι μικρότερος από μένα και κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος. Αν ήταν στην Ελλάδα, σίγουρα δεν θα είχε καταφέρει τίποτα. Αλήθεια ή Ψέμα;


Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η γενιά είναι η πιο εκπαιδευμένη γενιά. “Έχουμε εν δυνάμει πολλούς Ζούκερμπεργκ στην Ελλάδα”, είπε ο πρωθυπουργός.


Παρ' όλα αυτά παραδέχθηκε ότι συναντούν πολλά εμπόδια. “Υπάρχει η νοοτροπία του πάω στο δημόσιο” είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: “Μπροστά στην πρωτοβουλία των ικανών υπάρχουν κυκλώματα που τους εμποδίζουν. Υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας που δεν επιτρέπει στη δημιουργία να ανθίσει”, διαπίστωσε.


froufrouni
nai i pio ekpaidevmeni kai i pio anergi genia episis....#GreekPMLive


jorjito73
Η πιο εκπαιδευμένη γενιά που έχει περάσει από τη νεότερη Ελλάδα είναι η πιο άνεργη κι αυτή με τις λιγότερες προοπτικές εξέλιξης #GreekPmLive


tzanidis
Συμβαίνει τώρα: Ο ΓΑΠ δεν είδε την ταινία του Facebook. #GreekPMLive


MacJoann
αμα δεν έχεις την ταινία "facebook" τι κουβέντα κάνουμε? θα σε κάνω Unfollow! #GreekPmLive


Ερώτηση τρίτη:


Η καλύτερη ερώτηση ήταν αυτή για το διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Σκοπεύετε να προβείτε στην φορολόγηση της Εκκλήσίας, αν ναι πότε και αν όχι γιατί;


Και ίσως η πιο ουσιαστική απάντηση του πρωθυπουργού:


“Είμαι υπέρ του διαχωρισμού. Έχουμε ήδη ξεκινήσει διάλογο με την Εκκλησία. Είναι πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα, αλλά πρέπει να εξυγιάνουμε τους ρόλους μας, ο καθένας. Όσο για τη φορολόγηση της εκκλησίας, υπάρχει ήδη. Όλοι πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.


Ανάλογα με τις δραστηριότητές της, κοινωνική, εμπορική κτλ, υπάρχει και ο ανάλογος φόρος. .Όσο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, συνεργαζόμαστε στενά με τον αρχιεπίσκοπο”.


Μitsoulas_p
Koπελια θα σε αφορίσει ο Άνθιμος... :p #GreekPMLive


vmanias
Ερώτηση για διαχωρισμό ΚΡΑΤΟΥΣ κ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ! η @Eleni_Louka είναι παντού. #GreekPMLive


alepouda
Η απάντηση ειναι οτι δεν γινεται διαχωρισμος Κρατους-Εκκλησιας γιατί ΑΥΤΟ το κράτος μονο ένα θαυμα θα το σωσει #greekpmlive


Ερώτηση τέταρτη (από την ίδια κοπέλα)


Βλέπουμε ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων των αυτοκτονιών σε περιθωριοποιημένους εφήβους. Τι σκοπεύετε να κάνετε ενάντια στη ρητορική μίσους; Συμφωνείτε με το Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης;


“Συμφωνώ στην αντίληψη που λέει ότι το πολίτευμα προστατεύει κάθε άνθρωπο. Η ελευθερία των επιλογών είναι μέρος του δημοκρατικού δικαιώματος. Σαφώς και είμαι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης” είπε εν ολίγοις ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για τη ρητορική του μίσους ότι μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της ρητορικής έχουν μεγάλη ευθύνη τα μέσα ενημέρωσης, γιατί έχουν μια ευκολία στο να λένε ποιος είναι κακός και ποιος είναι καλός."


addiakogiannis
Η ρητoρική του μίσους μπορεί να ξεκινήσει απαγορεύοντας τον Άδωνη να μιλάει δημόσια! #GreekPmLive


rigaspapas
Ο ΓΑΠ είπε ότι τα ΜΜΕ υποθάλπτουν ρητορική μίσους. Ό,τι πιο ειλικρινές έχω ακούσει από το στόμα του. #GreekPmLive


sVathis
Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις. Το αγαπημένο μου παράδοξο.#GreekPMLive


Ερώτηση πέμπτη:


Ποιος ο λόγος να επιστρέψει κάποιος στην Ελλάδα αφού έχει φύγει; (Ερώτηση Ελληνοαυστριακής που έφυγε από την Αυστρία, ήρθε Ελλάδα και θέλει να ξαναγυρίσει στην Αυστρία).


Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός αφού έκανε μια ιστορική αναφορά στην οικογένεια του που εξορίστηκε, αφού παραδέχθηκε ότι μετά τις ΗΠΑ και τη Σουηδία δεν ήθελε να γυρίσει, τελικά αποφάσισε να μείνει εδώ, με μια υπόσχεση: “Να παλεύω να την αλλάξω”.


Αυτό απάντησε στην κοπέλα.


vmanias Βασιλάκος
#greekPmLive να ΠΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ που ήρθες κ μία ΣΟΚΟΛΑΤΙΤΣΑ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕΣ από τα Duty Free.




beat_gia_beat
ωχ πάλι για την σουηδία θα πει #GreekPmLive


unlabel_ no name
Η υπόσχεση: Θα σας τα πάρω ΟΛΑ και θα φύγω. #GreekPMLIVE


Ερώτηση έκτη:


“Γιατί δεν δημεύεται η περιουσία ανθρώπων που έχουν κλέψει χρήματα από το δημόσιο;”


Μια γενική απάντηση πήραμε από τον πρωθυπουργό, σε μια εύστοχη, αν μη τι άλλο ερώτηση. Εδώ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές, στη Δικαιοσύνη.


Εν τω μεταξύ ανέφερε και το πιο πρόσφατο παράδειγμα της “σύλληψης” 2.000 γιατρών από τον ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή, τις αδήλωτες πισίνες και την περαίωση.


Σε αυτό το σημείο, ο συντονιστής της συνέντευξης είπε: “Έχουμε παρασυρθεί από τον ζωντανό διάλογο και ξεχάσαμε τις ερωτήσεις των χρηστών του twitter και του facebook!”


MacJoann
"έχουμε παρασυρθεί απο τη ζωντάνια του κοινού!" χαχαχα #GreekPMLive


addiakogiannis
Ζωντανια του κοινου??? ΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΑΧΑ #GreekPmLive


phantomduck1
χρρρρρ...βββζζζζζζζ...πσσσ...φιοοου...ξυπνηστε με οταν τελειωσει #greekpmlive


Προτελευταία ερώτηση:


“Οι αλλαγές στην παιδεία είναι πιο συχνές απ' ό,τι στη μόδα”. Επιπλέον, ρωτήθηκε και για το ψηφιακό σχολείο στην Λήμνο, το οποίο αντιμετωπίζετε με δυσπιστία.


Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει ένα “Σοβιετικό σύστημα στην Παιδεία”, για την ακρίβεια είναι συγκεντρωτικό, καθώς ο πρωθυπουργός με μια μικρή απόφαση μπορεί να αλλάξει τα πάντα, τα βιβλία, τις ώρες μαθημάτων, τα πτυχία και όλα τα άλλα.


“Τουλάχιστον, οι Σοβιετικοί είχαν ένα σχεδιασμό”, είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως στόχος είναι να απελευθερωθεί η εκπαίδευση. Να μπορεί να μπαίνει στο Πανεπιστήμιο ο μαθητής και μετά να επιλέγει το τμήμα που θέλει, μετά από αξιολόγηση μέσα στο Πανεπιστήμιο.


Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές μακροπρόθεσμες ώστε να μην αλλάζουν συνεχώς.


FGaitanis
η κοπελιά ήθελε περισσότερες αλλαγές στη μόδα δλδ; :D #GreekPMLive


gtseb
ειναι καινουργια μοδα να μην απαντας τις ερωτησεις?#greekpmli


jamesleonsk
"Οι αλλαγές που θα αλλάξουν." Πόσα παράγωγα του ρήματος "αλλάζω" πρόκειται να χρησιμοποιήσει ο ΓΑΠ; #GreekPMLive


Τελευταία ερώτηση:


Αφορούσε τη δημόσια διοίκηση και την ψηφιοποίηση της. Ο ερωτών είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι να απαντούν ηλεκτρονικά σε ερωτήματα πολιτών, και να μπορούν όλοι να υποβάλλουν το οτιδήποτε στις υπηρεσίες διαδικτυακά.


Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι θα υπάρξει ηλεκτρονικό ΚΕΠ, ενώ παραδέχθηκε ότι το opengov απέτυχε γιατί ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.


Όμως, όπως είπε, θα υπάρξει... σίκουελ, αφού προανήγγειλε την εφαρμογή του OpenGov 2!


Και κάπως έτσι, έκλεισε η διαδικτυακή συζήτηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.


Τουλάχιστον, όσοι είχαμε twitter το διασκεδάσαμε...!


elxenakis: Ηταν μία ωραία πρωτοβουλία που κατέληξε σε #epic #fail #greekPMlive #GRTer


cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...