Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία της περαίωσης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών

Η οργή των πολιτών για την περαίωση και τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν, φέρνει αλλαγές, καθώς ενόψει των εκλογών, η συγκεκριμένη ρύθμιση, μπορεί να προκαλέσει δυσβάστακτο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διευκρινίσεις και μάλιστα διαμηνύει ότι...
 "όποιος δεν επιθυµεί να υπαχθεί στη ρύθµιση µπορεί να αγνοήσει το σηµείωµα χωρίς καµία επίπτωση".
Αυτό σημαίνει αλλαγή στάσης, διότι εδώ και καιρό το οικονομικό επιτελείο προειδοποιούσε ότι όποιοι δεν ενταχθούν, θα ελεγχθούν, βάζοντας ουσιαστικά το μαχαίρι στο λαιμό στους πολίτες.
Τώρα όμως με νέα ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζει ότι η περαίωση είναι προαιρετική (όπως ήταν εξαρχής), ωστόσο τονίζει ότι οποιοσδήποτε φορολογούµενος παραλαµβάνει εκκαθαριστικό σηµείωµα, αλλά δεν επιθυµεί να υπαχθεί στη ρύθµιση µπορεί να το αγνοήσει χωρίς καµία επίπτωση.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών καθησυχάζει τους πολίτες που έχουν λάβει σημείωμα περαίωσης κατά λάθος, χωρίς να έχουν κάποιο εισόδημα
"Οποιοσδήποτε φορολογούµενος παραλαµβάνει εκκαθαριστικό που θεωρεί ότι µε κανένα τρόπο δεν θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτόν π.χ. δεν είχε ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελµα, επιτήδευµα ή επιχειρηµατική δραστηριότητα µπορεί να το αγνοήσει".
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση:
*Η υπαγωγή στις ρυθµίσεις για την εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών είναι απολύτως προαιρετική και παρέχεται ως δυνητική επιλογή σε οποιονδήποτε επιθυµεί να την αξιοποιήσει για το κλείσιµο ανέλεγκτων χρήσεων.
*Οποιοσδήποτε φορολογούµενος παραλαµβάνει εκκαθαριστικό σηµείωµα, αλλά δεν επιθυµεί να υπαχθεί στη ρύθµιση µπορεί να το αγνοήσει χωρίς καµία επίπτωση.
* Εκκαθαριστικά σηµειώµατα αποστέλλονται σε όλους τους φορολογουµένους εφόσον στο µηχανογραφικό σύστηµα του υπουργείου Οικονοµικών εµφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την περίοδο 2000-2009, κατά τη διάρκεια των οποίων για τις φορολογικές αρχές θεωρούνταν οικονοµικά ενεργοί.
*Η επιλογή του φορολογουµένου να µην υπαχθεί στην περαίωση, δεν επιφέρει καµία ειδική δυσµενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση µελλοντικών ελέγχων.
*Η υπαγωγή του φορολογουµένου στις ρυθµίσεις εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών σηµαίνει φορολογικό κλείσιµο των χρήσεων που θα επιλέξει να περαιώσει, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ελεγχθεί στο µέλλον.
*Δεδοµένου ότι όλοι οι επαγγελµατίες, επιτηδευµατίες και ασκoύντες επιχειρηµατική δραστηριότητα θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σηµειώµατα, δεν στοιχειοθετείται η πληροφορία ότι όσοι δεν υπαχθούν θα έχουν άµεσες επιπτώσεις ή θα δεχτούν άµεσα ελέγχους.
Τέλος σχετικά με τη διόρθωση λαθών, η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων θα αποστείλει ειδικό λογισµικό στις Εφορίες, δίνοντας τη δυνατότητα άµεσης ηλεκτρονικής διόρθωσης λαθών και έκδοσης νέων εκκαθαριστικών, από την Τετάρτη 10 Νοεµβρίου. Όσοι φορολογούµενοι είναι χρήστες του taxisnet µπορούν να κατεβάζουν το σηµείωµα της περαίωσής τους στη διεύθυνση https: //www.gsis. gr/taxisnet/per2010/index. jsp.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...