Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Το πιο… ραδιενεργό τρένο στην ιστορία

Από τη Γαλλία αναχώρησε την Παρασκευή ένα τρένο με προορισμό τη Γερμανία, το οποίο, σύμφωνα με τους οικολόγους, θεωρείται το πιο ραδιενεργό στην παγκόσμια ιστορία.
Σημείο εκκίνησής του ήταν η πόλη Βαλόν στη βορειοδυτική Γαλλία, απ' όπου και αναχώρησε περίπου στις 14:20 τοπική ώρα (15:20 ώρα Ελλάδος) έπειτα από...
τελευταίες τεχνικές ρυθμίσεις, ενώ προορισμός του είναι το Γκορλέμπεν, στη βόρεια Γερμανία.


Το Σάββατο θα ολοκληρώσει το ταξίδι του, το οποίο θα σημαδευτεί από διαδηλώσεις και πορείες, ενώ θα φτάσουν στο ζενίθ τους, στον τερματικό σταθμό του τρένου, όπου οι οικολόγοι αναμένουν περισσότερους από 30.000 διαδηλωτές να συγκεντρωθούν.


Ακόμη, σύμφωνα με δηλώσεις των οικολόγων της «Greenpeace» και του δικτύου «Sortir du Nucleaire»: «πρόκειται για την πιο ραδιενεργή μεταφορά που έχει γίνει ποτέ, καθώς το κονβόι αυτό συγκεντρώνει τουλάχιστον τη διπλάσια ραδιενέργεια από το σύνολο των ραδιενεργών μολύνσεων που προκλήθηκαν από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ».


Στον αντίποδα, ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος «Areva», αποστολέας του κομβόι, που επανεπεξεργάστηκε τα απόβλητα στο εργοστάσιό του στην Αγκ (Μάγχη, βορειοδυτική Γαλλία) δηλώνει από την πλευρά του ότι το φορτίο αυτό είναι «λιγότερο ραδιενεργό» απ' ό,τι το τελευταίο που αναχώρησε για τη Γερμανία.


Επιπλέον, το κομβόι μεταφέρει 123 τόνους αποβλήτων σε 308 κοντέινερ και, όπως υπογραμμίζει ο όμιλος, τα απόβλητα αυτά είναι αντίστοιχα της κατανάλωσης 24 εκατομμυρίων ηλεκτρικής ενέργειας ενός έτους για τη Γερμανία.


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...