Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Κορυφαίος οικονομολόγος αποκλείει πτώχευση της Ελλάδας

Τη βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την πτώχευση εξέφρασε με δηλώσεις του ο διακεκριμένος οικονομολόγος και βασικός μέτοχος του επενδυτικού ταμείου Toscafund Δρ Σάββας Σαβούρη.
Ο αυστραλός οικονομολόγος στήριξε...
την βεβαιότητά του αυτή στο γεγονός ότι μια ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας ή έστω αναδιάρθρωση του χρέους της «θα έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο για την ίδια την χώρα αλλά και για την οικονομία της ευρωζώνης». «Το κόστος», τόνισε, «θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τυχόν κέρδη και μια τέτοια λύση θα πρέπει να αποκλείεται».
Ο Δρ. Σαβούρη που περιγράφεται από τον αυστραλιανό τύπο «γκουρού-οικονομολόγος» εξέφρασε την άποψη ότι η πιθανότερη λύση του ελληνικού προβλήματος είναι «επιμήκυνση του χρέους μα ευνοϊκότερα επιτόκια». «Θα τεθούν κάποιοι νέοι όροι και θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα από την Ελλάδα» συμπλήρωσε για να διευκρινίσει ότι «αυτό δεν θα είναι αναδιάρθρωση του χρέους αλλά επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».
Ο κορυφαίος οικονομολόγος και βασικός μέτοχος του Toscafund μιλώντας στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου», είπε πως αν η Ελλάδα πτωχεύσει ο πονοκέφαλος για την Γερμανία θα είναι μεγαλύτερος. «Οι αγορές, δηλαδή άνθρωποι σαν και μένα θα χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια μας και θα στοχεύσουμε στους άλλους αδύναμους κρίκους όπως είναι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Ακόμα και η Αυστρία. Δεν θα αφήσουν, λοιπόν, την ελληνική οικονομία να καταρρεύσει».
Ο Δρ. Σαβούρη απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο της εξόδου από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό». Πρόσθεσε πάντως πως η Ελλάδα είναι και «τυχερή» γιατί έχει μεγάλη διασπορά. Το ισχυρό δολάριο της Αυστραλίας και η ευημερούσα ομογένεια μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική σύσφιγξη των σχέσεων των δυο χωρών.
«Εκτιμώ ότι οι Έλληνες στην Αυστραλία αξιοποιώντας το ισχυρό νόμισμα θα μπορούσαν να αγοράσουν ακίνητα και να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα με ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές σε αυτή τη χρονική συγκυρία».
Μάλιστα, ο κ. Σαβούρη, ευρισκόμενος στο Σίδνεϊ για ένα διεθνές συνέδριο εκτίμησε πως έως το 2013 το αυστραλιανό δολάριο θα φτάσει στο 1,30 και το 2014 στο 1,70 της αξίας του αμερικανικού νομίσματος.


skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...