Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Είσαι αλλεργικός ; Κινδυνεύεις με κατάθλιψη

Η άνοιξη πάντοτε φέρνει μια «επιδημία» φταρνισμάτων, συναχιού και δακρύων, που σηματοδοτούν τις εαρινές αλλεργίες. Μπορούν όμως οι αλλεργίες να βλάπτουν και την ψυχική υγεία των πασχόντων;
Ενα κύμα μεγάλων μελετών δείχνει πως ναι, καθώς ως φαίνεται οι αλλεργίες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης...
κατάθλιψης.
Oπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι σοβαρές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου, πονοκεφάλους, κούραση και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας – προβλήματα που είναι γνωστό ότι επιβαρύνουν την ψυχική διάθεση. Επιπλέον, οι αλλεργικές αντιδράσεις απελευθερώνουν στο σώμα ουσίες που λέγονται κυτταροκίνες και οι οποίες ελαττώνουν τα επίπεδα της ορμόνης της ευεξίας, της σεροτονίνης.


Είναι εξάλλου γνωστό ότι ορισμένα συνηθισμένα αντιαλλεργικά φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, σχετίζονται με το άγχος και τις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης.


Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης στους ανθρώπους με σοβαρές αλλεργίες είναι διπλάσιος απ' ό,τι στους μη αλλεργικούς. Το 2008, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ανέφεραν ότι η συσχέτιση αυτή μπορεί να εξηγήσει τις απρόσμενα πολλές αυτοκτονίες που είθισται να καταγράφονται την άνοιξη.


Αναλύοντας τους ιατρικούς φακέλους ομάδας εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σε αρκετούς από αυτούς τα αλλεργικά συμπτώματα στη διάρκεια των εποχών με υψηλά και με χαμηλά επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα, αντιστοιχούσαν σε ανάλογες εξάρσεις και υφέσεις των αγχωδών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους.


Ανάλογα ευρήματα είχε και φινλανδική, πληθυσμιακή μελέτη του 2003, η οποία όμως έδειξε πως οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άντρες, ενώ μελέτη του 2000 έδειξε πως στους διδύμους οι αλλεργίες και η κατάθλιψη συχνά συνυπάρχουν, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη γενετικών επιρροών.


ygeia.tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...