Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Νανο-κεραίες που φορτίζονται από το φως

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice στις Η.Π.Α. μ’ επικεφαλής την καθηγήτρια Naomi Halas, ανέπτυξαν μία συσκευή η οποία μπορεί να συλλέγει και να εστιάζει το φως, προτού το μετατρέψει σε ρεύμα ηλεκτρονίων.
Στην ουσία μιλάμε για μία νανο-κεραία η οποία λειτουργεί και σαν φωτοδίοδος, η οποία ανοίγει δρόμους για εφαρμογές στην αστρονομία, όπως πιο αποτελεσματικά φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή ενέργειας, όπως τα ηλιακά panels που χρησιμοποιούνται για...
την παραγωγή ενέργειας στους δορυφόρους.
Οι συμβατικές κεραίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα για την μετάδοση ραδιοσημάτων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις οπτικές συχνότητες, εφόσον οι διαστάσεις της συσκευής γίνουν της τάξεως των νανομέτρων.
Τέτοιου είδους νανο-κεραίες λειτουργούν εκμεταλλευόμενες τους «πλασμονικούς τρόπους», οι οποίοι αυξάνουν την σύζευξη μεταξύ του εκπεμπόμενου φωτός από τα γειτονικά μόρια και την κεραία.


Έτσι οι ερευνητές κατάφεραν ν’ αναπτύξουν την πρώτη οπτική νανο-κεραία η οποία λειτουργεί και σαν φωτοδίοδος (δηλαδή μετατρέπει το φως σε ρεύμα ή δυναμικό).
Η ερευνητική ομάδα της Naomi Halas, δημιούργησε την συσκευή αναπτύσσοντας πολλαπλές ράβδους χρυσού, μερικών νανομέτρων, πάνω σε μία επιφάνεια σιλικόνης, όπως βλέπουμε και στην παραπάνω εικόνα.


Το ενδιαφέρον αυτής της επιστημονικής εξέλιξης, είναι το γεγονός ότι τέτοιου είδους συσκευές, δεν περιορίζουν την λειτουργία τους σε φωτόνια συγκεκριμένων ενεργειών, όπως γίνεται με την πλειοψηφία των φωτοαισθητήρων μέχρι σήμερα.
Έτσι η συσκευή αυτή μπορεί να λειτουργήσει και στο υπέρυθρο φάσμα, χρησιμοποιώντας φθηνά ημιαγώγιμα υλικά όπως η σιλικόνη, αντικαθιστώντας πολύ πιο ακριβά υλικά για τις ίδιες ακριβώς εφαρμογές.


http://rc-cafe.blogspot.com




Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/2011/05/blog-post_11.html#ixzz1M2VyzLY5
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...