Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η καμαριέρα της... χρεοκοπίας!

Καλύτερη επιβεβαίωση της θεωρίας του χάους δεν θα μπορούσε να υπάρξει από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών: όχι, το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Ν. Υόρκη δεν έφερε κάποιο τσουνάμι στην Ιαπωνία. Σίγουρα όμως το ατυχές συναπάντημα μιας καμαριέρας στην Ν. Υόρκη με την...
αχαλίνωτη σεξουαλική επιθετικότητα του Ντομινίκ Στρος Καν φέρνει την Ελλάδα πολύ κοντά στη χειρότερη μορφή χρεοκοπίας: την δήθεν «ήπια» επιμήκυνση χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές!


Απόντος του Ντομινίκ Στρος Καν από την πιο κρίσιμη, ίσως, συνεδρίασή τους για το ελληνικό ζήτημα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αμέσως διολίσθησαν σε ανόητες και επικίνδυνες απειλές προς την Ελλάδα, με τις οποίες πριονίζουν το ίδιο το κλαδί της ευρωζώνης στο οποίο στέκονται. Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας ή αναδιάρθρωσης του χρέους της έχει αυξηθεί μετά τη σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ, σχολίασε εύστοχα ο διαχειριστής της PIMCO, κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο.


Ο Ντομινίκ Στρος Καν ίσως παρασύρεται εύκολα από ζωικά ένστικτα, σίγουρα όμως δεν θα είχε πέσει στην παγίδα μιας πολιτικάντικης διαχείρισης ενός μείζονος οικονομικού προβλήματος, όπως φαίνεται ότι έπραξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα και, πολύ περισσότερο, χθες, δια του προεδρεύοντος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ:


n Μετά τη δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών την Δευτέρα, ότι πίσω από κλειστές πόρτες οι υπουργοί συζητούν και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ήλθε χθες ο προεδρεύων του Eurogroup να επιβεβαιώσει ότι συζητείται το λεγόμενο “reprofiling” του ελληνικού χρέους, δηλαδή μια επιμήκυνση σε εθελοντική βάση των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας. Είναι η δεύτερη φορά που σπάει ένα «ταμπού» στη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης: το περασμένο φθινόπωρο Μέρκελ και Σαρκοζί λανσάρισαν ανοήτως την ιδέα των ελεγχόμενων χρεοκοπιών από το 2013, οδηγώντας άλλες δυο χώρες της ευρωζώνης στο χείλος της χρεοκοπίας και δίνοντας τέλος στην υποχώρηση των ελληνικών spread. Χθες ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ διέλυσε την -όποια- βεβαιότητα των αγορών, ότι αποκλείεται οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση χρέους πριν το 2013 και οι συνέπειες θα φανούν πολύ σύντομα.
n Είναι φανερό ότι οι υπουργοί ορισμένων χωρών του Βορρά, με πρώτη την Γερμανία αλλά εξαιρουμένης της Γαλλίας, παίζουν ένα επικίνδυνο πολιτικάντικο παιχνίδι με τη φωτιά: στην προσπάθειά τους να εκβιάσουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό και ιδιωτικοποιήσεις με όρους αποικιοκρατίας, αλλά και στην παράλληλη προσπάθειά τους να δείξουν στους ψηφοφόρους των χωρών τους ότι δήθεν τους προστατεύουν από «επιδοτήσεις τεμπέληδων του Νότου», οι υπουργοί του Eurogroup απειλούν να επιφυλάξουν στην Ελλάδα τη χειρότερη μορφή χρεοκοπίας. Με την δήθεν «ήπια» επιμήκυνση, το χρέος της Ελλάδας δεν θα γίνει ούτε κατά ένα χιλιοστό πιο βιώσιμο, αλλά η χώρα θα βρεθεί πλήρως αποκλεισμένη από τις αγορές για πολλά χρόνια, με βαθμολογία χρεοκοπημένου κράτους από τους οίκους αξιολόγησης και υποχρεωμένη να «ζητιανεύει» για νέα «πακέτα» στήριξης από την Ευρώπη, με όλο και πιο δυσμενείς όρους.
n Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αντιλήφθηκαν, βέβαια, ότι πρόκειται για μια πολιτική μπλόφα. «Τόσο το Παρίσι, όσο και το Βερολίνο αντιστέκονται στην ιδέα της άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και κανείς δεν πρέπει να ξεγελασθεί από τη συζήτηση περί επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας του χρέους προς ιδιώτες», έγραψαν οι “Financial Times” σε κύριο άρθρο τους, αποκαλύπτοντας την εκβιαστική μπλόφα. «Για τους ιδιώτες πιστωτές αυτή η λύση είναι πολύ λίγο διαφορετική από τα “κουρέματα” και θα ήταν εξίσου δύσκολο να την αποδεχθούν χωρίς κάποιου είδους πρόσθετο κίνητρο».
n Όμως, αυτής της μορφής οι μπλόφες δυστυχώς έχουν την τάση να εγγράφονται στο μεγάλο «κιτάπι» των αγορών και να προκαλούν πλείστες όσες παρενέργειες, όπως έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία από τον «ξαφνικό έρωτα» Σαρκοζί και Μέρκελ με τις ελεγχόμενες χρεοκοπίες. Οι αγορές δεν ξεχνούν, άλλωστε, ότι και στην Αργεντινή το 2001 από μια «ήπια» επιμήκυνση διαχύθηκε ο πανικός στους καταθέτες των τραπεζών που οδήγησε λίγους μήνες αργότερα στην πτώχευση της χώρας. Εν ολίγοις, αν η προσπάθεια της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιστρέψει στην αγορά ήταν δύσκολη την Κυριακή της σύλληψης του Στρος Καν, από την Δευτέρα έγινε ακόμη πιο δύσκολη, ενώ η εμπιστοσύνη της αγοράς στους χειρισμούς των Ευρωπαίων υπουργών έπεσε στο ναδίρ.


Θα είχε αλλάξει, άραγε, πολλά η παρουσία του Στρος Καν στο Eurogroup της Δευτέρας; Σίγουρα, ναι. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε τη δική του ατζέντα για την Ελλάδα, καθώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει πολιτικά τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Γι’ αυτό -και όχι προφανώς από φιλελληνισμό, ή διάθεση αντιπολίτευσης στην Μέρκελ- θα έβαζε φραγμό στην ανεξέλεγκτη ανοησία Γερμανών, Ολλανδών, Αυστριακών και άλλων «θερμόαιμων» της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είναι δυνατό βέβαια να διασταυρωθούν, όσο ο Στρος Καν βρίσκεται σε μια πτέρυγα αμερικανικής φυλακής (παρεμπιπτόντως: κρατείται σε πτέρυγα για κρατούμενους με μεταδοτικά νοσήματα!), ο επικεφαλής του ΔΝΤ σκόπευε να ζητήσει στη σύνοδο της Δευτέρας να εγκριθεί το συντομότερο η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ με μείωση επιτοκίου (που έχει μείνει μετέωρη από τις 25 Μαρτίου) και να δεσμευθούν οι υπουργοί ότι θα προσφερθεί η αναγκαία χρηματοδότηση στην Ελλάδα από το EFSF το 2012 και το 2013, ώστε η χώρα να εφαρμόσει ένα αναθεωρημένο μνημόνιο, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος δύο με τέσσερα χρόνια αργότερα από τους αρχικούς στόχους.


Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτές ακριβώς τις προτάσεις, όπως προκύπτει από προηγούμενες δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, θα υποστήριζε στη σύνοδο της Δευτέρας και η ελληνική πλευρά, προφανώς σε συνεννόηση με τον Στρος Καν, ο οποίος θα τα υποστήριζε. Αντ’ αυτού, την Δευτέρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου έμεινε απελπιστικά μόνος στη σύνοδο του Eurogroup και δεν του επέτρεψαν καν να μιλήσει, αφού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα οι υπουργοί προτίμησαν να ενημερωθούν -κατά τρόπο εξωθεσμικό και τουλάχιστον άκομψο- από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν.


«Ας μην υποτιμάμε το πόσο σημαντικός ήταν ο Ντομινίκ Στρος Καν στο συντονισμό της δράσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», δήλωσε χθες με νόημα ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν στο “Bloomberg”. Πράγματι, υπό το φως των γεγονότων των τελευταίων τριών ημερών φαίνεται ότι η διασταύρωση του Στρος Καν με την καμαριέρα στην Νέα Υόρκη ίσως αποδειχθεί μοιραία για την Ελλάδα, αφού εξέλιπε από το προσκήνιο ο μοναδικός παράγοντας που είχε ποντάρει την πολιτική του καριέρα στη διάσωση της χώρας.


sofokleous10.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...