Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Το γκέτο θα πάει δυτικά

του Κώστα Γιαννακίδη
Τον Φεβρουάριο του 2010 ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Και επειδή η εγκληματικότητα στο κέντρο έσπρωχνε στο κόκκινο την κοινωνική ένταση, έκανε μία σπουδαία εξαγγελία. ««Δύο χιλιάδες...
αστυνομικοί καθημερινά θα αστυνομεύουν το Λεκανοπέδιο και κάθε 20 λεπτά αστυνομικοί θα περνούν έξω από το σπίτι καθενός από μας.» Αυτό θα ήταν αποτελεσματικό αν όλοι μέναμε στο ίδιο σπίτι ή, τέλος πάντων, στην ίδια γειτονιά. Και όσο και αν θέλεις να μοιράζεσαι το μπάνιο σου με τον Χρυσοχοϊδη, έρχονται οι αντικειμενικές συνθήκες και βάζουν τοίχους, δρόμους και λεωφόρους ανάμεσα σας-έναν ολόκληρο κόσμο, μπορεί και δύο.


Θυμήθηκα αυτήν την εξαγγελία με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή του κέντρου της πρωτεύουσας στην κανονική ζωή. Είναι ωραίες ανακοινώσεις, αλλά δεν απαντούν σε ένα κρίσιμο ερώτημα: και που θα πάνε όλοι αυτοί που σήμερα σέρνουν τη ζωή τους στους ρυπαρούς δρόμους του κέντρου; Ας υποθέσουμε ότι γίνεται σαν διαφήμιση: γελαστά ζευγάρια με παιδιά κατεβαίνουν τρέχοντας (και με μικρά πηδηματάκια) την Αλεξάνδρας, ενώ ο golden retriever σκύλος τους γαβγίζει χαρούμενος. Νεαροί καλλιτέχνες μπαίνουν στα ξενοδοχεία της Σωκράτους, τα βάφουν χαρούμενα, τοποθετούν λουλούδια στα παράθυρα και κάνουν έρωτα κατά ζεύγη ή και περισσότεροι. Οι μαύρες που θα πάνε; Οι Αφγανοί γείτονες του ζευγαριού με το golden retriever πως θα εξαφανιστούν; Η εικόνα του κέντρου είναι πραγματική, δεν άνοιξε στο photoshop για να αφαιρέσεις όσα δεν σου αρέσουν.


Ομως ας υποθέσουμε ότι τα κίνητρα λειτουργούν. Έλληνες και «τακτοποιημένοι» αλλοδαποί αναδεικνύονται σε πρωτοπόρους έποικους του κέντρου. Οι αστυνομικοί είναι περισσότεροι από τις κολώνες της ΔΕΗ. Οι ποδηλατόδρομοι στέλνουν ήχους από χαρούμενα κουδουνάκια στα πράσινα μπαλκόνια. Οι αξίες των ακινήτων ανεβαίνουν κατακόρυφα. Μετά από χρόνια ο Αγιος Παντελεήμονας θυμίζει κάτι από Tribeca της Νέας Υόρκης. Ποια περιοχή θα γίνει Bronx; Το ρωτώ γιατί όλοι οι «ανεπιθύμητοι» θα πρέπει κάπου να μετακινηθούν. Επίσης όσα μέτρα και αν βγουν από τα χαρτιά στο δρόμο δεν θα έχουν την παραμικρή αποτελεσματικότητα αν δεν υλοποιηθούν συμπληρωματικές παρεμβάσεις για τη μείωση της μεταναστευτικής ροής. Μία επέμβαση στο κέντρο χωρίς παράλληλη αποκοπή του κύματος εισόδου δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από σιωπηρή εκτροπή του ρεύματος προς άλλες περιοχές. Που; Δυτικά υποθέτω. Οι πληθυσμοί αυτοί δεν εξαφανίζονται φυσικά, απλώς μετατοπίζονται. Και η πόλη έχει την τάση να μετακινεί το γκέτο προς τις παρυφές της, αν είναι δυνατόν και έξω από τα όρια της.


Πράγματι, λοιπόν, αν κάποιος έχει ρευστό και υπομονή αξίζει να επενδύσει στον Άγιο Παντελεήμονα. Η περιοχή όχι μόνο θα «καθαρίσει» σε βάθος χρόνου, μπορεί να γίνει και trendy με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, ανακάτεμα γεύσεων και χρωμάτων. Οι εικόνες της εξαθλίωσης θα αποκοπούν από το περιβάλλον του κέντρου και θα επικολληθούν δυτικά. Η εκάστοτε κυβέρνηση θα είναι συνεπής με τη διατήρηση της τάξης στην καρδιά της πρωτεύουσας και η κοινωνία θα καταλάβει ότι το γκέτο είναι από τα στοιχεία που ορίζουν μία μητρόπολη. Θα την πιέζει και θα πιέζεται από αυτήν. Συχνά θα συγκρούονται, ενίοτε θα πολεμούν, θα ζουν μαζί αλλά θα πεθαίνουν χώρια.


protagon.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...