Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Προωθείται mega deal ETE -Alpha – Eurobank

Με την επίκληση των επιταγών της τρόικα η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για τριπλή συγχώνευση Εθνικής-Eurobank-Alpha προκειμένου να αποφευχθεί η ένταξη της ΕΤΕ στο ταμείο στήριξης των τραπεζών σε...
περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους η οποία πλέον φαντάζει περισσότερο πιθανή από ποτέ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πλευρά Λάτση είναι απόλυτα σύμφωνη στη συγχώνευση με την Εθνική ενώ η Alpha επιχειρεί να αντιδράσει στις πιέσεις αναζητώντας διέξοδο σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που θα ξεπεράσει το 1,5 δις Ευρώ.
Η προσπάθεια αυτή της Alpha έχει ενταθεί μετά την αλλαγή του νόμου για την ισχύ των επιτρόπων του δημοσίου οι οποίοι πλέον έχουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για οποιοδήποτε εταιρικό μετασχηματισμό αλλά και πρόσβαση σε κρίσιμα στοιχεία της κάθε τράπεζας.
Η τράπεζα του Ι. Κωστόπουλου έχει στραφεί σε παραδοσιακούς συμμάχους προκειμένου να πραγματοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου αλλά η εκτίναξη των spread έχει καταστήσει τα περιθώρια θετικής έκβασης περιορισμένα. Και αυτό διότι ναι μεν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι θα μπορούσαν να καλύψουν ένα αξιόλογο ποσοστό αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση κάλυψης ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της αύξησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριπλή συγχώνευση επιλύει και το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση ΕΤΕ-Eurobank καθώς μεγαλομέτοχος της νέας τράπεζας θα ήταν ο κ. Λάτσης.
Με τη συγχώνευση των τριών καθίσταται προφανές ότι θα υπάρξει αυξημένη διασπορά και το ποσοστό του κ. Λάτση δεν θα θεωρείται κρίσιμο.
Επισημαίνεται πάντως η συγχώνευση των τριών τραπεζών αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός γίγαντα ο οποίος όμως θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες περικοπές. Και οι περικοπές αυτές μεταφράζονται σε συγχώνευση καταστημάτων, διευθύνσεων και θυγατρικών οι οποίες θα οδηγήσουν και σε αθρόες απολύσεις προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο χρόνος τρέχει υπέρ των προθέσεων του δημοσίου καθώς οι τράπεζες λόγω της οικονομικής συγκυρίας περιέρχονται σε όλο και περισσότερο δυσμενή θέση.
Βέβαια ο Ι. Κωστόπουλος έχει αποδειχτεί απρόβλεπτος παίκτης και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι στο παρά πέντε θα καταφέρει να ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που ταυτίζονται με αυτούς της Εθνικής.


Πηγή: newscode.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...