Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Απελάθηκαν πάνω από 8.000 Ρομά


Περισσότεροι από 8.000 Ρουμάνοι και Βούλγαροι Ρομά, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής τους στη Γαλλία, επαναπατρίστηκαν, μέσω 27 ειδικά ναυλωμένων πτήσεων.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, στην πλειονότητά τους επέστρεψαν εκουσίως.


Συγκεκριμένα, είπε ότι μεταξύ των 8.030 που επαναπατρίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου, οι 1.291 το έκαναν "με εξαναγκαστικό τρόπο" και οι 6.739 "με εκούσιο τρόπο.


Από τις 28 Ιουλίου, όταν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διοργάνωσε σύνοδο για τα "προβλήματα που θέτει η συμπεριφορά ορισμένων μεταξύ των περιπλανώμενων και των Ρομά", μέχρι τις 24 Αυγούστου, 681 ρουμάνοι ή βούλγαροι πολίτες έχουν επαναπατριστεί, εκ των οποίων οι 132 αναγκαστικά και οι 549 εκουσίως.


Δύο νέες πτήσεις προγραμματίζονται για τις 14 και τις 30 Σεπτεμβρίου.


Οι επικριτές του Σαρκοζί καταγγέλλουν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένα τέχνασμα για την άνοδο της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου, ενόψει των εκλογών του 2012


Παράλληλα, η Γαλλία ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγκάσει τη Ρουμανία να σταματήσει το κύμα των Ρομά που εγκαταλείπουν τη χώρα.


Μάλιστα, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν με επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιον, ζητεί να εξασφαλιστεί ότι τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ που δίδονται ετησίως στη Ρουμανία χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των Ρομά.



Ανησυχεί η Κομισιόν



Πάντως, οι απελάσεις των Ρομά στη Γαλλία προκαλούν "κάποια ανησυχία" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε την Τετάρτη η επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη Δικαιώματα, Βίβιαν Ρέντινγκ.


"Από τη μια πλευρά, αναγνωρίζω απόλυτα ότι είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας των κρατών-μελών το να επαγρυπνούν για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών τους στην επικράτειά τους", σημειώνει η κα. Ρέντινγκ.


Αλλά, τονίζει, ότι "από την άλλη πλευρά, αναμένω από όλα τα κράτη μέλη το σεβασμό των κοινών κανόνων της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία, τη μη διακριτική μεταχείριση και τις κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως το σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες".


"Είναι σαφές ότι εκείνοι που παραβιάζουν τον νόμο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Είναι εξίσου σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να απελαύνεται μόνο και μόνο επειδή ανήκει στην κοινότητα των Ρομά", επισημαίνει η ευρωπαία επίτροπος.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...