«Μπλοκάρουν» τις πιστωτικές κάρτες οι τράπεζες, αν ο καταναλωτής καθυστερήσει -έστω και μία μέρα- να πληρώσει τη δόση του, ενώ βάζουν «χέρι» και στους καταθετικούς λογαριασμούς για να εισπράξουν τα χρωστούμενα, με απόφαση δικαστηρίου.
Το σκηνικό στις πιστωτικές κάρτες έχει αλλάξει άρδην, αφού στο
«κόκκινο» βρίσκονται 1,2 εκατομμύρια κάρτες, δηλαδή το 20% στο σύνολο των πιστωτικών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Δηλαδή η 1 στις 5 κάρτες δεν πληρώνεται και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες ψάχνουν 1,8 δισ. ευρώ από «κόκκινες» οφειλές (στα 9 δισ. ευρώ τα συνολικά υπόλοιπα).
Κάρτα στοπ για «κακοπληρωτές»
Η συγκεκριμένη πρακτική, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, εφαρμόζεται από το σύνολο των τραπεζών με διαφοροποιήσεις. Το ποσοστό των καρτών που βγαίνει κάθε μήνα εκτός συστήματος -έστω και για λίγα 24ωρα- είναι πολύ υψηλός και φτάνει ακόμα και το 50%.
Άλλες τράπεζες «μπλοκάρουν» την κάρτα μόλις λήξει ο λογαριασμός πληρωμής και την ενεργοποιούν εκ νέου μόλις πληρωθεί. Άλλες απενεργοποιούν την κάρτα αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει 2 συνεχόμενες δόσεις (και πάλι η κάρτα ενεργοποιείται μόλις πληρωθεί).
Αν τώρα κάποιος καθυστερήσει επί τρεις μήνες την πληρωμή της κάρτας του, η τράπεζα μπορεί να ζητήσει την έκδοση διαταγής πληρωμής από το Πρωτοδικείο.
Αν το δικαστήριο εκδώσει απόφαση ότι ο Χ οφείλει ποσό, για παράδειγμα 2.000 ευρώ στην τράπεζα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει το ελεύθερο αν ο οφειλέτης διατηρεί λογαριασμό κατάθεσης να εισπράξει το ποσό οφειλής. «Χέρι» στον λογαριασμό δεν μπορεί να βάλει η τράπεζα στην περίπτωση που είναι λογαριασμός μισθοδοσίας ή σύνταξης.
Οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι πρόκειται για «μέτρο προστασίας» των καταναλωτών, αφού τους προφυλάσσουν από νέα διόγκωση της μη εξυπηρετούμενης οφειλής τους.
Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι το «μέτρο είναι εξαιρετικά σκληρό και άδικο».
newsbeast.gr