Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Δεύτερο ρήγμα στο εργοστάσιο της τοξικής λάσπης!

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε πως είναι πιθανό η βόρεια πλευρά της δεξαμενής που περιέχει κόκκινη τοξική λάσπη να καταρρεύσει. Επτά οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες, τεράστια οικολογική καταστροφή.
"Ο υπουργός Εσωτερικών με ενημέρωσε πως ρήγματα εμφανίστηκαν στη βόρεια πλευρά της δεξαμενής, η γωνία της οποίας έχει
καταρρεύσει, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό όλη η πλευρά να καταρρεύσει", τόνισε ο Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Αζκα.
Ο ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε πως περίπου 500.000 κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης θα διαρρεύσουν από την δεξαμενή, αλλά αυτή η ουσία έχει πυκνότερη υφή από τα περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα που έχουν ήδη διαρρεύσει, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από εκατό.Oικολογική καταστροφή απειλεί το οικοσύστημα του Δούναβη – δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού στην Ευρώπη.
Νωρίτερα, το χωριό Κολοντάρ κοντά στο εργοστάσιο εκκενώθηκε. "Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν στις 6 το πρωί, όταν εντοπίσαμε ένα νέο ρήγμα στην δεξαμενή αριθμός 10", διευκρίνισε ο Ντόμπσον. Ο ίδιος είπε ακόμα πως αν κριθεί αναγκαίο θα απομακρυνθούν και οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Ντεβετσέρ. Οι περίπου 800 κάτοικοι του Κολοντάρ μεταφέρθηκαν οδικώς στο Αζκα, επίσης υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και οι εκπρόσωποι των ουγγρικών και ξένων μέσων ενημέρωσης.
Στο μεταξύ, η ουγγρική κυβέρνηση εγκαινίασε αγγλόφωνη ιστοσελίδα που θα παρέχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για την οικολογική καταστροφή.


newsit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...