Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

«Χάρη σε εσάς επέστρεψε η Νέα Ορλεάνη», τόνισε προς τους κατοίκους ο Μπαράκ Ομπάμα

Πέντε χρόνια από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα και με νωπές τις μνήμες από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στη Νέα Ορλεάνη για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων.
Συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τα παιδιά του, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε κατάστημα στο κέντρο της πόλης (το οποίο δοκιμάστηκε ζημιές από τη πλημμύρα το 2005) με κατοίκους, πριν μεταβεί σε πανεπιστήμιο για να εκφωνήσει ομιλία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε με επαινετικά λόγια για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της πόλης και υποσχέθηκε να μείνει δίπλα στους κατοίκους «μέχρι να τελειώσει η δουλειά».

Η πόλη έχει γίνει ένα σύμβολο αντοχής, πρόσθεσε. Αναφερόμενος στους κατοίκους της πόλης είπε: «Χάρη σε εσάς, η Νέα Ορλεάνη επιστρέφει» και επισήμανε ότι είναι μία από τις δυναμικότερα αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας.

Σε μία έμμεση κριτική του για τις ενέργειες της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους (κατηγορήθηκε για καθυστερημένη αντίδραση και υποτονική αντίδραση), ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι η καταστροφή ήταν το αποτέλεσμα «μία ανθρωπογενούς καταστροφής, μία ντροπιαστική κατάρρευση της κυβέρνησης που άφησε αναρίθμητους ανθρώπους εγκαταλελειμμένους και μόνους».

Υποσχέθηκε ακόμη ότι μέχρι το επόμενο έτος θα έχει τελειώσει ένα νέο σύστημα αντιπλημμυρικών έργων, ότι θα μειωθεί ο αριθμός όσων διαμένουν ακόμη σε προσωρινά καταλύματα

Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του τυφώνα. Οι ζημιές έφτασαν τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, πολλοί από αυτούς δεν έχουν επιστρέψει.

Με αφορμή την επέτειο, στη πόλη οι καμπάνες του καθεδρικού ναού χτύπησαν πένθιμα ενώ σε άλλο σημείο οι επιζώντες της καταστροφής έθαψαν συμβολικά το τυφώνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...