Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Αφρική: Ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως μέσω... κινητού

Τα κινητά έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ τους για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους. Πάνω σε αυτά έχει αναπτυχθεί μια τεράστια βιομηχανία υπηρεσιών τόσο σε διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω του mobile Internet, όσο και μέσω των απλών μηνυμάτων SMS των 160 χαρακτήρων. Έτσι, οι κυβερνήσεις πολλών χωρών βασιζόμενες σε αυτή τη ταχεία ανάπτυξη της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας και παρατηρώντας ότι σχεδόν κάθε πολίτης είναι κάτοχος μιας συσκευής με τη δυνατότητα τουλάχιστον να στέλνει και να λαμβάνει μηνύματα κειμένου προσπαθούν να το... «εκμεταλλευτούν» προς όφελος των πολιτών τους φυσικά.
Ένα τέτοιο παράδειγμα συναντάμε στην Αφρική όπου οι κάτοικοι πολλών φτωχών χωρών ενώ συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, ακόμα και υγειονομικές, είναι κάτοχοι συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Με δεδομένο αυτό κάποιες κυβερνήσεις Αφρικάνικων φτωχών – αναπτυσσόμενων χωρών για να μπορέσουν να έχουν καλύτερα στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό τους εισήγαγαν μια υπηρεσία όπου ένας γονέας που δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο ληξιαρχείο της περιοχής του, θα μπορεί να δηλώσει τη γέννηση του παιδιού του μέσω SMS.

Συγκεκριμένα, οι γονείς θα στέλνουν ένα απλό SMS με το όνομα του παιδιού σε ένα νούμερο ώστε να δημιουργηθεί μια ληξιαρχική πράξη γέννησης, η οποία θα δοθεί στους γονείς του μωρού μαζί με κάποια είδη πρώτης ανάγκης για το μωρό όταν τους επισκεφτεί ένας απεσταλμένος από το κράτος γιατρός. Επίσης, από τη στιγμή που το σύστημα ενημερωθεί για τη γέννηση ενός μωρού τότε αυτόματα και χωρίς οποιαδήποτε χρέωση οι γονείς του θα λαμβάνουν γραπτά μηνύματα με συμβουλές και οδηγίες για την υγεία του μωρού, όπως πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται τους πρώτους μήνες της ζωής του, το ιδανικό βάρος που πρέπει να έχει κ.α. Επίσης, η υπηρεσία θα λειτουργεί και σαν ενδιάμεσος σύνδεσμος μεταξύ των γονέων και της UNICEF, ώστε η τελευταία να παρέχει επιπλέον βοήθεια και πληροφοριές σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.
www.myphone.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...