Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Υπάρχει κι αυτή η πλευρά των κτιρίων…

Tέλος στη μονοτονία και την εικόνα εγκατάλειψης πολλών περιοχών του σύγχρονου αθηναϊκού αστικού τοπίου θέλει να βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ενεργοποιεί τη δράση «Ζωγραφική τυφλών όψεων κτιρίων» που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014».
Η αρχή γίνεται με

πέντε κτίρια που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες ή υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας: Hotel Vienna στη γωνία Μενάνδρου & Πειραιώς, Λ. Καλλιρρόης 75-77 Νέος Κόσμος (έναντι Φιξ), Φρ. Σμιθ & Κασομούλη Νέος Κόσμος, Κριεζώτου 6 Κέντρο, Λακωνίας 24 Αμπελόκηποι. Τα κτίρια έχουν επιλεγεί μεταξύ αυτών για τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι ιδιοκτήτες τους, κυρίως λόγω της θέσης τους, τη γειτνίαση με αδόμητους χώρους, τη δυνατότητα άνετης θέασης και γενικότερα συμβολής στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.


Είχε προηγηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΥΠΕΚΑ προς τους ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να διαθέσουν τις τυφλές όψεις των κτιρίων τους για να ζωγραφιστούν. Παράλληλα, είχε πραγματοποιηθεί πρόσκληση συνεργασίας προς την ΑΣΚΤ για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του έργου. Η ΑΣΚΤ επέλεξε τις καλύτερες προτάσεις μετά από διαγωνισμό ανάμεσα στους φοιτητές της. Επιτροπή αξιολόγησης της Σχολής συγκέντρωσε προσχέδια με πρωτότυπες, χρωματιστές, έξυπνες δημιουργίες, για να γίνει το γκρίζο αστικό τοπίο πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον. Μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ και την ΑΣΚΤ, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, η τελευταία θα θα αναλάβει την άμεση υλοποίηση των πέντε έργων, τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.


Οι τυφλές όψεις των κτιρίων λειτουργούν ως σκηνικά τα οποία αντί να εκφράζουν αδιάφορες ή φτωχές παραστάσεις, δίνουν νόημα και προσφέρουν προκλήσεις, εμπειρίες και συναισθήματα στους περαστικούς και τους κατοίκους. Οι τοιχογραφίες αποτελούν «τοπόσημα», σημεία προβολής, σήμανσης και ανάδειξης του χώρου και βοηθούν στην ανάγκη οικειοποίησης και ανάπτυξης μιας θετικής σχέσης με το δημόσιο περιβάλλον. Είναι μια εναλλακτική μορφή πολιτιστικής έκφρασης που προβάλλει τις δημιουργίες καλλιτεχνών, μεταμορφώνει απαξιωμένες περιοχές και προκαλεί, μεταφέροντας συχνά πολύμορφα μηνύματα.


Η πιλοτική αυτή δράση που προβλέπεται να εφαρμοσθεί άμεσα και στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών και μετά την εφαρμογή της θα εξετασθεί από το ΥΠΕΚΑ η δυνατότητα και ο τρόπος επέκτασης του προγράμματος σε περισσότερα κτίρια και η συνεργασία με δημιουργούς από άλλους χώρους.


http://www.mediasoup.gr/node/17377
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...